V českých kinech je Hořící keř v nově sestříhané verzi, kvůli Oscarům, Českému lvu?

V českých kinech je Hořící keř v nově sestříhané verzi, kvůli Oscarům, Českému lvu?
do-ceskych-kin-miri-horici-ker-v-nove-sestrihane-verzi
Pokud byste chtěli vědět, kde se film promítá v těchto dnech, pak vše najdete na kartě filmu

Vše nasvědčuje tomu, i díky omezené distribuci a rozsahu propagace, že jde zejména o pokus získat nominaci na Oscara za Českou republiku, případně možnost se zúčastnit domácí soutěže Český lev, či si otevřít bránu na filmové festivaly. Snímek, který neuspěl s výrobou v České televizi, skvěle dotáhla do konce HBO.
Jenže podle pravidel amerického Oscara nesmí být žádný typ televizního nebo internetového vysílání uveden nejdříve v televizi, či na internetu. Kina musí být první. Což se nestalo. Může ale vzniknout nové dílo, což se teoreticky zkrácením stalo. Je tedy ke zvážení: Pokud byla v televizi původní verze o 30 minut delší než je ta nynější minisérie jdoucí do distribuce, zda-li vzniklo nové dílo. Krácení a změna díla jsou dva různé pohledy na danou věc. Další podmínkou je změna názvu díla, ale distributor nyní používá opět název Hořící keř, čímž se prakticky diskvalifikoval. Zamotaný příběh výborného díla z českých dějin. Jak to dopadne? Záleží na organizátorech a filmařích.
Příběh Agnieszky Holland a Štěpána Hulíka o počátcích normalizace v posrpnovém Československu měl na filmovém kanálu HBO premiéru v lednu letošního roku a zaznamenal mimořádný ohlas u diváků i filmové kritiky. Jeho protagonista Ivan Trojan byl letos v červnu oceněn Zlatou nymfou na Mezinárodním televizním festivalu v Monte Carlu.
Původní minisérie, která byla zatím uvedena na všech filmových kanálech HBO v Evropě, dále pokračuje v úspěšném festivalovém tažení. Po festivalech v Rotterdamu, Sydney a v Karlových Varech se stěhuje na americký kontinent, kde bude v září za účasti režisérky uvedena na mezinárodním filmovém festivalu v Torontu, na prestižním festivalu v coloradském Telluride, kam jej doprovodí i představitelka hlavní role Táňa Pauhofová, na festivalech v New Yorku a ve Vancouveru.