Cimrmanovo Proso si v přímém přenosu vychutnají diváci v 54 kinech

Cimrmanovo Proso si v přímém přenosu vychutnají diváci v 54 kinech
Jára Cimrman ležící, spící
Koncert bude proložen odbornými výklady cimrmanologů Zdeňka Svěráka, Miloně Čepelky, Petra Bruknera a Roberta Bárty. Kromě toho se zmínění cimrmanologové ujmou také hudebních partů – Zdeněk Svěrák zasedne v orchestru za violoncello, Miloň Čepelka zazpívá několik tenorových melodií, Petr Brukner zahraje na činel a Robert Bárta na housle. Zisk ze vstupného na přímý přenos ze všech 54 kin bude věnován charitativní organizaci Centrum Paraple, jehož dlouholetým patronem je právě nejznámější cimrmanolog Zdeněk Svěrák.
Zdeněk Svěrák
Do vlastního divadla se Smoljakovi se Svěrákem nechtělo, té myšlence nevěřili, nakonec napsali patnáct her a hrají se dodnes
Slavné melodie z Cimrmanova rozkradeného Prosa, které se proslavily v operetách jiných autorů (Lehár, Strauss, Nedbal), zazní ve špičkovém podání sopranistky Adriany Kohútkové a tenora Tomáše Černého. Několik známých skladeb uslyší diváci také v podání cimrmanologa Miloně Čepelky. Semináře budou pro tentokrát věnované výlučně vzniku a rozboru zapomenuté operetní fresky, jejíž fragmenty již dříve Žižkovské divadlo Járy Cimrmana představilo v oblíbené hře Hospoda Na Mýtince. Diváci se mohou těšit na rozbor jednotlivých složek díla i na výklad o jeho pohnutém osudu.
Libuše Šafránková, Zdeněk Svěrák
Zdeněk Svěrák coby Jára Cimrman ve filmu Jára Cimrman, ležící, spící.
U příležitosti zahájení provozu slavného vídeňského „Riesenradu" byla vypsána soutěž o nejlepší operetu. Obeslal ji také Čech Jára Cimrman, a to rozmáchlým sedmihodinovým dílem Proso. Díky své snad jediné záporné vlastnosti - drobnému škudlilství - nepodal zásilku s partiturou doporučeně, což umožnilo Franzi Lehárovi, Johannu Straussovi, Oskaru Nedbalovi a dalším členům poroty, aby si geniální operetní fresku doslova rozebrali. Vědecký tým českých cimrmanologů posluchačům dokáže, že autorem světově proslulých melodií z Netopýrů, Polských krví a mnoha dalších operet je zapomenutý Čech Cimrman. Stejně jako první přímý přenos z Žižkovského divadla Járy Cimrmana loni na podzim bude také přímý přenos operety Proso realizován ve vysokém rozlišení obrazu i zvuku.
Více informací o projektu naleznete zde.