Recenze: Stážisti - Vince Vaughn a Owen Wilson se učí pracovat v Googlu

Recenze: Stážisti - Vince Vaughn a Owen Wilson se učí pracovat v Googlu
Stážisti
Úplně nejdříve bych rád prohlásil, že film není tak špatný, jak jsem se obával. Přestože ho režíroval Shawn Levy (který spáchal např. Noci v muzeu a nového Růžového pantera) a přestože je film dabovaný (!!!), při jeho sledování se mi nedělalo fyzicky nevolno a občas jsem se dokonce trochu uchechlt - především jsem se ale nudil...
Dále bych rád upozornil, že pro ocenění kvalit filmu je úplně jedno, co si myslíte o Googlu a jak se vyznáte v internetových záležitostech. Ve filmu se sice na dvě vteřiny objeví Sergey Brin a auto bez řidiče, ale docela dobře by se celý film mohl odehrávat ve smyšlené megaspolečnosti (podnikající v čemkoliv) a nic moc by se na něm nemuselo měnit. Je jasné, že firma, ve které se většina filmu odehrává, nemá nic společného s fungováním jakékoliv existující firmy (protože pak by musela během pár týdnů zkrachovat), a nic na tom nemění skutečnost, že občas uvidíme známá loga, zelené robůtky atd... Jedna podzápletka se například točí kolem toho, že hlavní hrdinové vymyslí geniální inovativní aplikaci, která uživateli zabrání odeslat v opilosti zprávu, kterou by ve střízlivém stavu neposlal - přičemž v reálném světě přesně tuto službu Google poskytoval už v roce 2008. Asi tolik k ukotvení scénáře v realitě.

Trailer (CZ titulky):

Každopádně, tento film je velmi málo o internetových technologiích a mnohem více o chlapících ve středním věku, kteří dávají životní lekce mladým geekům (a naopak).
Ale teď už k tomu, co fungovalo a nefungovalo:
Stážisti
Vaughn a Wilson mají mezi sebou slušnou chemii a jsou schopni bavit se o čemkoliv (například o hovně) způsobem, který je aspoň trochu vtipný, a to i když je nadabovaný. Přitom dabing a překlad nepřeložitelných vtipů jistě byly značně náročné, ale je to zvládnuto víceméně se ctí, jen s pár drobnými chybami typu "Click on the box below the window" - "Klikni na krabičku pod oknem".
Velmi zvláštní je způsob, jakým scenáristé pracují s "generačními rozdíly" a tím, co je pro koho "cool". Připadalo mi to totiž dost náhodné:
- "Staroušci" netuší, co je to "famfrpál", "cosplay" nebo "hentai". To chápu.
- "Starouškům" připadá cool film Flashdance (1983), který "mladí" neznají.
- "Mladým" připadají cool původní Star Wars (1977 - 1983), ale "staří" nevědí, co to znamená "jste jako Han a Luke" a "otrokyně Leia v bikinách".
- "Starouškům" vůbec nic neříká slovní spojení "plešatý profesor Charles Xavier v invalidním křesle", přestože comicsy s X-Men vycházejí non-stop od poloviny 60. let).
Stážisti
Především ale platilo, že jakmile se film snažil z nezávazného blbnutí přerodit v cosi vážnějšího (což se v něm stane mnohokrát), okamžitě přestával fungovat, a to úplně. Všechny ty kecy o porozumění napříč generacemi, týmovém duchu, skutečné lásce a zodpovědnosti ve středním věku, jsou strašlivě klišoidní, trapné a opravdu zcela nefungující.
A skutečnost, že to celé má skoro dvě hodiny, je neodpustitelná.
Hodnocení: 40%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
P.S: Poměrně nápaditý je design závěrečných titulků, které si můžete pustit tady. Překvapivě je v nich také bonusová cosplay scéna, kterou v kině vůbec neuvidíte (ve filmu ani v závěrečných titulcích)!