Tržby v českých kinech: Diváci si oblíbili animované příšerky, nového Supermana a Podfukáře

Tržby v českých kinech: Diváci si oblíbili animované příšerky, nového Supermana a Podfukáře
Univerzita pro příšerky aneb Pixaru docházejí nápady?
Před dvanácti lety vás bavili Příšerky s.r.o. (2001), úspěšný animák studia Pixar. Svérázné postavičky se od čtvrtku ucházejí znovu o vaši přízeň, nyní již pod značkou Disney a názvem Univerzita pro příšerky. Snímek těží ze své víc než dobré pověsti, ale výsledek se blíží pokračování kultovních Aut (2011). Alespoň co se hodnocení recenzentů týče.
Univerzita pro příšerky
Jinak ovšem snímek dle očekávání žebříček aktuálních tuzemských tržeb ovládl. Rodiče v kinech nechali 4.6 milionu korun, spolu s dětmi se jich do kin na tuhle novinku přišlo podívat necelých 33 tisíc. Tedy téměř tolik, kolik diváků se o víkendu předtím vydalo na všechny tři nejúspěšnější snímky žebříčku dohromady.
Muž z oceli
Muž z oceli | Warner Bros.
Muž z oceli, nejnovější film pojednávající o hrdinném Supermanovi, skončil druhý o prsa. Která mu chybějí. Režisér Zack Snyder pojal prequel kultu po svém. A vyplatilo se. Komiksový hrdina vydavatelství DC může směle konkurovat Marvelu a jejich netopýřímu muži. Muž z oceli o premiérovém víkendu vydělal 4.5 milionu korun, na jeho kousky se přišlo podívat přes 30 tisíc diváků. Pravda, filmů inspirovaných komiksovou předlohou, je jako hub po dešti, kdyby ale všechny byly tak kvalitní a pokud možno alespoň trošku osobité po vzoru Snyderovi novinky, bylo by všechno v pořádku.
Morgan Freeman
| BontonFilm
Kouzlí s imaginárními bankovními konty a jde jim to zatraceně dobře. Tak dobře, že jim začne jít o život. Třetí místo aktuálního žebříčku patří Podfukářům (2013). Na konto svých tvůrců, distributorů a provozovatelů kin přihráli 1.4 milionu korun, když se na jejich kousky přišlo podívat přes 10 tisíc diváků. Jde tedy o pokles o 33%, především pak o skok z prvního místa na třetí.
Zachary Quinto, Chris Pine
Star Trek: Do neznáma
Ale není to zdaleka tak špatné jako v případě pokračování Star Treku. Třetí týden na žebříčku a opět pokles, tentokrát na čtvrtou příčku. Tržby klesly na 800 tisíc korun, ani zájem diváků není takový, jaký by se očekával, klesl na 5 tisíc 382. Že by u nás bylo tak málo vyznavačů kultu? 
Po zániku Země
Po zániku Země
Sestupnou tendenci zaznamenal i postapokalyptický film Po zániku Země (2013). Druhý týden na žebříčku, pokles ze třetího místa na páté a především pouhých 622 tisíc korun na tržbách a 4 tisíce 486 diváků. Režisér M. Night Shyamalan se z téhle lekce bude ještě dlouho vzpomatovávat.
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti českých kin najdete ZDE.