Blu-ray drobky #1: Van Damme na vrcholu a ožralý Washington

Blu-ray drobky #1: Van Damme na vrcholu a ožralý Washington
blu-ray-drobky-1-van-damme-na-vrcholu-a-ozraly-washington
Krvavý sport: Každá generace má nějakou pohádku, která ji motivuje. Dnes jsou to zamilovaní upíři a dívky vzdychající díky "nepopsatelně krásnému muži v dokonale padnoucích džínech". V devadesátých letech jsme byli na úplně jiné vlně. Chtěli jsme bojovat, vítězit a umírat pro správnou věc. A něco takového tehdy dokonale ztělesňoval Jean-Claud Van Damme.
Jedna z největších klasik belgického nožkaře Krvavý sport, v níž Van Damme hraje Franka Duxe, účastníka ilegálních soubojů, konečně vychází na Blu-ray a podle očekávání nejde o žádnou velkou pecku, pokud mluvíme o technickém převedení a bonusech. V rámci extra materiálů si užijeme pouze trailer a pokud jde o obraz a zvuk, je Blu-ray "jen" vyžehlenějším DVD. V lepší kvalitě každopádně film neseženete, takže kdo ho má jako srdcovku, tomu by chybět ve sbírce neměl.
Trochu zvláštní pocit jsem měl z dabingu, který je převzatý ze staršího DVD (a nejsem si osobně jistý, jestli jde o verzi známou z TV). Ve filmu totiž nedabuje Van Dammea jeho tradiční hlas Jiří Pomeje, ale Alexej Pyško (hlas Bruce Willise), což je přeci jen trochu jemnější nota. A aby to bylo pořádně divné, dabuje Pomeje Frankova nejlepšího přítele Raye. Přestože jsem fanoušek originálního znění, k těmhle starším akčním flákům dabing tak nějak patří. A u Krvavého sportu to zkrátka není to "pravé ořechové".
Nebudeme si nic nalhávat. Není to nejlepší ukázka žánru a ani zdaleka se tenhle disk nemůže měřit se současnou spičkou. Jenže ta nostalgie! Několikrát jsem se během filmu přistihl, jak mám úsměv do ucha k uchu a vlastně si užívám všechny ty nemoci naivních béček z osmdesátek. Stará láska nerezaví. Za mě proto 60%. Pro nefanoušky stěží za 40%.
Krvavý sport, Obraz: 1080p, Zvuk: DTS-HD Master 2.0 anglicky, DD 2.0 česky, Běžná cena s DPH: 399 Kč, Hodnocení disku: 60%
blu-ray-drobky-1-van-damme-na-vrcholu-a-ozraly-washington-1
Let: Robert Zemeckis konečně dostal rozum. Přestal si hrát s motion capture technologií a vrátil se k hranému filmu. Jeho první vlašťovka, vyprávějící o pilotovi, který chlastá a fetuje a dojede na to v paradoxní situaci, kdy pod vlivem zabrání pádu letadla a následně je odhaleno, že nebyl úplně ve formě, není bechybná. Má zbytečně schematický scénář, v němž vlastně jen čekáme, až hrdina konečně dojde prozření. Film je ale natočený parádně a především úvodní půlhodinovka s pádem letadla patří k tomu nejlepšímu, na co jsme loni v kinech narazili.
Snímek měl v kinech přiměřený ohlas (celosvětové tržby 161 milionů dolarů), čemuž odpovídá i výbava disku, který vyjma filmu nabízí ještě čtyři dokumenty o natáčení, které vám zaberou nějakých 45 minut vašeho času. Dozvíte se z nich vše podstatné a tvůrci vám mimo jiné názorně předvedou, jak se taková složitá letecká katastrofa natáčí. Mohlo toho být více, oloupení se po nákupu ale rozhodně cítit nebudete.
Let je velmi solidní žánrovka s tradičně vynikajícím Denzelem Washingtonem v hlavní roli a neskutečně zábavným kamarádem/dealerem v podání Johna Goodmana. Milovníci dramat by Let minout neměli. Pro všechny ostatní jde o dobrý tip na víkend... pokud tedy zrovna nemáte letět někam na dovolenou.
Let, Obraz: 1080p 2,40:1, Zvuk: DTS-HD Master 5.1 anglicky, DD 5.1 česky, Běžná cena s DPH: 499 Kč, Hodnocení disku: 70%
Blu-ray filmy Krvavý sport a Let koupíte s internetovou slevou na e-shopu www.filmarena.cz. Za zapůjčení disku k recenzi obchodu děkujeme.