O cenu Pavla Kouteckého za nejlepší dokument se ucházeli letos tvůrci sto osmi dokumentů

O cenu Pavla Kouteckého za nejlepší dokument se ucházeli letos tvůrci sto osmi dokumentů
| AČFK
Pavel Abrahám s Tomášem Bojarem za snímek Dva nula převzali na slavnostním večeru vyhlášení již sedmého Ročníku Ceny Pavla Kouteckého v Divadle Archa kromě objektu od sklářského výtvarníka Reného Roubíčka také odměnu sto tisíc korun.
Dva nula
| AČFK
Natáčení snímku Dva nula se vzhledem ke specifickému fotbalovému prostředí připravovalo dva roky a podílel se na něm skoro stopadesátičlenný štáb čítající například dvacet šest zvukařů. Po celou dobu fotbalového zápasu mezi Spartou a Slavií mají vybraní fanoušci na sobě nainstalované mikroporty, takže divák slyší vše, o čem si v průběhu zápasu povídají, jak jej komentují a jak glosují dění kolem sebe.
Dva nula
| AČFK
Že je fotbalový stadion skvělým místem pro antropologickou studii, bylo tvůrcům jasné již dávno – scenárista Tomáš Bojar fotbalové prostředí důvěrně zná a Pavla Abraháma pro tuto myšlenku ihned získal. „Zdálo se nám, že na fotbalové tribuně se toho dá o dnešní společnosti hodně ukázat. Na jednom místě se tu schází spousta různých lidí, kteří sice mají před očima totožnou událost, ale každý z nich ji prožívá trochu jinak,“ říkají tvůrci. Ale zároveň svůj „průzkum“ nepřeceňují: „I když jsme s hrdiny filmu strávili hodně času, určitě si netroufáme říct, jací skutečně jsou. Stadion tu slouží jako laboratoř a je docela dobře možné, že mimo tuto laboratoř mohou působit jinak.“ Důležitou roli podle tvůrců hraje fakt, že kamery byly od filmových hrdinů velmi daleko a že v jejich okolí nebyl žádný štáb. Díky tomu se nechali atmosférou zápasu rychle strhnout, na natáčení tak zcela zapomněli a projevovali se přirozeně.
Dva nula
Snímek Dva nula názorně ukázal hladké spojení dokumentu a komedie | AČFK
Do nominací na Cenu Pavla Kouteckého se letos probojovalo celkem deset filmů, kromě zmíněného Dva nula také Pod lampou je tma Kristýny Bartošové, Chudoba cti netratí Daniely Gébové, Umanutá Míry Janka, Svobodu pro Smetanu Víta Klusáka a Filipa Remundy, Nový život Adama Ol’hy, Křehká identita Zuzany Piussi, O slušnosti Radovana Síbrta, Otázky pana Lásky Dagmar Smržové a Život s Kašparem Heleny Třeštíkové. V porotě zasedli spisovatelka Petra Hůlová, režisér a herec Jiří Havelka, ředitel Divadla Archa Ondřej Hrab, Zuzana Raušová z Jednoho světa a imunoložka Milada Šírová z okruhu přátel Pavla Kouteckého.