Zázrak se nestal: Po zániku Země je poslední hřebík do rakve kariéry M. Night Shyamalana

Zázrak se nestal: Po zániku Země je poslední hřebík do rakve kariéry M. Night Shyamalana
Shyamalan na place Po zániku Země
První náznak záchvěvu nejistoty přišel již ve Znameních, kde byla pointa s předtuchou značně násilně našroubována na zbytek děje. Šlo ale o tak drobné klopýtnutí, že v tom nikdo neviděl budoucí pád kdysi nadějného filmaře. Následovala nevyvážená Vesnice, podivná Žena ve vodě a slabé Stalo se, přičemž Shyamalan každým filmem ztrácel u kritiků i diváků. Vše vyvrcholilo Posledním vládcem větru, který se stal jedním z nejhorších filmů roku a exceloval na Zlatých malinách. Po zániku Země bylo doslova poslední šancí na comeback. Shyamalan dostal k ruce štědrý rozpočet, mladého a staršího Smithe do hlavních rolí, zkrátka měl potřebné trumfy. A nevyužil je.
M. Night Shyamalan
Shyamalan na place Po zániku Země
Po zániku Země startuje tento víkend v amerických kinech, přičemž aura hitmakera Smithe film protlačí k cca třicetimilionovému openingu. V následujících týdnech se ale dá očekávat veliký ústup. Kritici snímek doslova odstřelili, v recenzích dopadl Zánik jen o něco málo lépe, než Poslední vládce větru a ani diváci nejsou dvakrát nadšení - aktuálně má na IMDB známku 5.1 a to každý film v databázi startuje na silnější pozici. Vládce to nakonec dotáhl na slabé hodnocení 4.4, Zánik na tom ve výsledku nebude o moc lépe.
Reakce na Zánik navíc drtí téměř vše - režii, výpravu, scénář a dokonce i oba Smithe. Těžko lze vinit z neúspěchu někoho jiného, než samotného Shyamalana, který snímek nejen režíroval, ale tradičně se podílel i na scénáři. Je to bolestivý vývoj kdysi vynikajícího a nápaditého tvůrce a bylo by nejspíš lepší, kdyby Shyamalan režii nadobro vzdal a zaměřil se čistě na vymýšlení příběhů. Jak ukázal solidní Ďábel, tam ještě něco málo zvládá.