US tržby: Souboj titánů se nekonal, Rychle a zběsile naprosto převálcovalo Pařbu na třetí

US tržby: Souboj titánů se nekonal, Rychle a zběsile naprosto převálcovalo Pařbu na třetí
Rychle a zběsile 6
Když do kin došla první Pařba ve Vegas, byl z toho okamžitý kult. Na dvojku se čekalo hladově a během její premiéry se diváci nenechali odradit slabšími recenzemi. Ve velkém vyrazili do sálů a společně s půlnoční předpremiérou vystřelili druhou Pařbu o prvním víkendu k neuvěřitelným 117 milionům. O trojce bylo rázem rozhodnuto. To série Rychle a zběsile nabírala síly o něco pomaleji. Diváci váhali, zda nebyla obstojná čtyřka šťastná náhoda. Nakonec u pětky zapracovala šeptanda o nejlepším akčním výplachu roku, díky čemuž film vydělal jen při svém startu 86 mega. Svou krasojízdu poté předvedl po celém světě, z něhož si Domova pouliční partička odnesla 625 milionů.
Bradley Cooper, Zach Galifianakis, Ed Helms
Pařba na třetí
Čekalo se, že nové díly Pařby a RaZ, které oba minulý víkend startovaly v amerických kinech, diváky rozdělí. Nestalo se. Hrozné recenze na trojku Pařby udělaly své, stejně tak neslavný odkaz dvojky. Díky tomu třetí štace vydělala společně s půlnočkou pouhých 54 milionů, tedy o více jak polovinu méně, než co zvládl její předchůdce. Cifra postačující na druhé místo, producenti ale nadšeni nebudou. Náklady u trojky již překročily sto milionů, což není na komedii vůbec málo. I když se film celosvětově nakonec zaplatí, případná čtyřka bude vznikat za úplně jiných (=méně štědrých) podmínek.
Bez sebemenších problémů naopak odstartovalo Rychle a zběsile 6. Snímek se stejně jako pětka těší dobrým ohlasům, díky čemuž za první tři dny promítání vydělal 98 milionů a stanul v čele žebříčku. To by od téhle série před pár lety opravdu nikdo nečekal. Silný start navíc nezůstal jen za mořem. Už nyní má šestka na celosvětovém kontě 277 milionů. Sedmička je jistá.
A nemusíme se bát ani o Star Trek. Sice dle očekávání musel z minulé zlaté pozice ustoupit až na bronz, diváci mu ale přihráli dalších 38 milionů, přičemž v globálu již druhý výlet omlazené posádky Enterprise vydělal čtvrt miliardy. Chce to ještě jednou tolik, aby byla trojka jistá. V minulém týdnu startoval ještě jeden papírově silný nováček – animák Království lesních strážců od tvůrců Doby ledové a Ria. Toho kritici pasovali na kreslenou tuctovku, díky čemuž mrňata z rodičů vykřesala jen 34 milionů (ono se to blbě láká do kin na pohádku, když jsou v nabídce i rychlá auta, idioti na tahu a let vesmírem). Z KLS megahit rozhodně nebude, celosvětový nášlap v podobě 77 milionů nicméně naznačuje, že silné krvácení taky nehrozí.
Království lesních strážců
Království lesních strážců
Zbytek TOP10 doplňují drahé stálice (Croodsovi, Nevědomí a Iron Man 3, který je v rámci tržeb již pátým nejúspěšnějším filmem historie), menší vytrvalci (42, Mud) a nečekaně silný Velký Gatsby, jenž celosvětově pokořil dvě stě milionů dolarů. DiCapriův velkolepý večírek diváky opravdu zajímá.
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.