US tržby: Nedostižný Iron Man 3 letí jako střela, Velký Gatsby má dobře nakročeno

US tržby: Nedostižný Iron Man 3 letí jako střela, Velký Gatsby má dobře nakročeno
Velký Gatsby
Iron Man 3 (2013) si vede přímo fenomenálně. Sice ve Státech zažil 58% propad, ale to je spíš důsledek razantního nástupu z minula, nežli uvadajícího zájmu. Za mořem si železňák již připsal 284 milionů, což znamená, že je jen krůček od toho, aby v tržbách na domácí půdě porazil oba předchozí díly. A to je v kině deset dní! Ještě lepší jsou čísla ve světě - pouhých 52 milionů dělí Iron Mana 3 od miliardy, což znamená, že prognózy o dost možná nejúspěšnější marvelovce nebyly vůbec přehnané. Avengers (2012) vydělali půl druhé miliardy. Tony Stark by mohl zvládnout i dvě.
Iron Man 3
Iron Man 3 | Marvel Studios
Výborně si otevřela i adaptace románu F. Scotta Fitzgeralda Velký Gatsby (2013) s Leonardem DiCapriem v hlavní roli a to navzdory rozpačitým recenzím, které snímek pasovaly na nejdražší pozvánku na mejdan všech dob. Leo má velmi silnou pozici, což platí i o předloze a díky povedeným trailerům se podařilo z diváků za tři dny vykřesat 51 milionů. Úspěch to přesto není stoprocentní. Studio rozpočet zatím tají (což znamená, že nepůjde o malou částku) a pokud se diváci v rámci známek s kritiky ve velkém nerozejdou, bude Gatsby ve Státech již příští víkend strádat. Přesto je podobný nástup pro film, kde nic nebouchá, ani tam nejsou roboti, solidní.
Když se sejdou dva tak papírově silné tituly, moc peněz na ostatní nezbude. To extrémně pocítil hlavně miláček černošského publika Tyler Perry. Na poslední novinku v TOP10 Peeples (2013), která se umístila na čtyřce, sice dohlížel jen produkčně, i tak je ale debutujících 4.8 milionů chabou startovní pozicí. Na bronzové příčce se drží Bayovo nablýskané drama Krev a pot (2013), které sice moc nevydělává, ale současně ani moc nestálo.
Matthew McConaughey
Bahno z Mississippi
Žebříček dále doplňují: Na pětce sportovní drama 42 (2013). Šesté je Nevědomí (2013), jemuž stále ubývají diváci způsobem, který pohřbívá naděje na pokračování (celosvětové tržby 242 milionů nejsou po měsíci promítaní kdovíjaký zázrak pro drahou sci-fi). Na sedmičce sedí animák Croodsovi (2013), jenž si naopak vede nad očekávání dobře (na kontě má přes půl miliardy). Osmá otřesná Velká svatba (2013), deváté fantasticky hodnocené drama Mud (2013) s Matthew McConaugheym, které je zatím nasazeno v omezené distribuci a desátý neúnavný Mocný vládce Oz (2013).
V zámoří skutečně chytají kina druhý dech. A příště? Příště to nebude o nic skromnější, neboť do sálů s rachotem vtrhne Star Trek!
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.