Česká televize připravuje nové seriály, televizní a koprodukční filmy

Česká televize připravuje nové seriály, televizní a koprodukční filmy
Pro televizi bude točit i Tomáš Řehořek. | BontonFilm
Od začátku letošního roku schválila na Programové radě zatím 115 projektů s náklady 237 milionů korun, z nichž více než 90 milionů korun investuje do projektů hrané tvorby. Připravované projekty jsou výsledkem práce a úsilí kreativních producentů a jejich tvůrčích producentských skupin (TPS), které se zabývají dramatickou tvorbou. Mezi novými programovými počiny České televize se objeví historický seriál z počátků bu­dování státu, moderní pojetí generačního krimi seriálu ovlivněného skandinávskou školou, seriál na způsob soudního
a společenského dramatu, vztahové povídky předních českých autorů, seriál žánru „fantasy“ či klasic­ká mysteriózní detektivka postavená na silné osob­nosti muže zákona.
Marek Taclík, Jana Plodková
Epizoda z povídkové řady Škoda lásky. | Česká televize
„K proměně televize veřejné služby s historickou tradicí, jakou Česká televize má, neexistují žádné zkratky, proto je i proces inovace postupný a evoluční. Některé projekty se už ve vysílání objevily, v dramatice, seriálech a filmech se výrazněji projeví v podzimním vysílání, v průběhu příštího roku a dalších sezónách,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.
Česká televize také soustavně podporuje vznik distribučních a televizních filmů. Od začátku letošního roku schválila podporu několika novým filmovým projektům, které jsou žánrově velmi pestré. Černá komedie, retro hudební komedie, psycho­logické drama, hořká komedie nebo drama o dávné vině a pokání jsou reprezentanty odvážných projektů, které ve spolupráci s ČT vznikají a které by se postupně měly objevovat v jejím vysílání. Z více než stovky projektů schválených od začátku letošního roku do výroby je 11 celovečerních kinodistribučních filmů.
Simona Babčáková
Na obrazovky České televize zamíří i Simona Babčáková. | Česká televize
„Ukazuje se, že model tvůrčích producentských skupin je nastaven správně, neboť se nám společně s kreativními producenty podařilo ze stavu absolutního nedostatku dramatických projektů naplnit poptávku oddělení programu kvalitní dramatickou tvorbou na několik sezón dopředu,“ říká ředitel vývoje pořadů a programových formátů Jan Maxa.
Mezi představenými novinkami je nový seriál První republika (2014). Seriál vzniká v koprodukci České televize, a to v tvůrčí skupině Jana Šterna, a produkční skupiny Dramedy Productions. Jedná se o ságu, která mapuje atmosféru první republiky od roku 1918 do roku 1945.
Signál
Pro televizi bude točit i Tomáš Řehořek. | BontonFilm
V tvůrčí skupině Jana Lekeše vzniká seriál Clona (2013), detektivní seriál postavený na výrazné hlavní figuře a moderním obrazovém ztvárnění. Scénář napsal Marek Epstein, režie se ujal Tomáš Řehořek.
Škoda lásky
Na sérii Škoda lásky se podílí čtveřice režisérů. | Česká televize
Dalším připravovaným počinem je osmidílný cyklus filmových povídek s názvem Škoda lásky (2014), natočený podle námětů našich významných spisovatelů, např. Jaroslava Havlíčka, Michala Viewegha, Ireny Obermannové, Martiny Formanové, Petra Šabacha a dalších. Režie se ujali Vít Karas, Petr Zahrádka, Jan Hřebejk a Zdeněk Jiráský. Projekt vzniká v tvůrčí producentské skupině Josefa Viewegha.
Jiří Strach
Jiří Strach | VAC
V žánru televizního filmu připravuje tvůrčí skupina Davida Ziegelbauera televizní komedii Osmy (2013), která vypovídá o národní povaze a o době nedávno minulé, za níž stojí autorská dvojice Marek Epstein a Jiří Strach. V hlavních rolích se představí Ivan Trojan a Karel Roden.
Televizní film Poslední cyklista (2013) je poutavým příběhem malého děvčátka, které adoptují bezdětní židovští manželé. Píše se rok 1933. Scénář dvoudílného televizního filmu, inspirovaného mimo jiné životními zážitky a kresbami paní Helgy Weissové-Hoškové, napsali Tomáš Töpfer a Jiří Svoboda.
„Hraná dramatická tvorba patří v oblasti televizní výroby obecně k realizačně nejnáročnějším a nejnákladnějším činnostem. Abychom dokázali nabídnout kvalitní a autentickou televizní tvorbu, využíváme nejen našeho zázemí a kapacit ve všech televizních studiích, ale většina připravovaných projektů bude natáčena také v zajímavých reálech a exteriérech po celé České republice,“ říká ředitel výroby ČT Václav Myslík.
Tomáš Vorel
Tomáš Vorel | 2media
Mezi podpořenými filmovými projekty, na kterých se ČT podílí, se objevil např. celovečerní film Vejška (2013), který je volným pokračováním divácky nejúspěšnějšího filmu Tomáše Vorla Gympl (2007). Hlavní hrdinové se tentokrát potýkají s nástrahami vysokoškolského studia a to jak během přijímacího řízení, tak i během studia.
Ondřej Sokol
Coby herec zaujal Ondřej Sokol ve snímku Perfect Days - I ženy mají své dny. Aktuálně režíruje Krásno. | BontonFilm
Svůj filmový debut s názvem Krásno (2014) realizuje i za podpory České televize herec a divadelní režisér Ondřej Sokol. Neméně zajímavým celovečerním filmovým projektem bude také černá komedie Díra u Hanušovic (2014), pod níž je podepsán režisér Miroslav Krobot a jeho herecký tým renomovaného Dejvického divadla.
Zdroj: Česká televize