V pátek vypluje Žlutá ponorka. Zahájí Mezinárodní festival animované tvorby AniFest.

V pátek vypluje Žlutá ponorka. Zahájí Mezinárodní festival animované tvorby AniFest.
Následovat bude projekce filmu Žlutá ponorka (1968) s hudbou Beatles, na které se slavný animátor podílel. AniFest proběhne ve dnech 26. dubna až 1. května 2013 současně v Teplicích, Krupce a Duchcově a každý den nabídne řadu atraktivních filmů pro malé i velké fanoušky animované tvorby včetně pestrého doprovodného programu.
Žlutá ponorka
Z filmu Žlutá ponorka (1968).
Filmové projekce začínají ve všech kinosálech v pátek 26. 4. v 8:30, slavnostní zahájení pak ve stejný den v 19:30. Na úvodní ceremoniál navazuje projekce filmů Žlutá ponorka a Heavy metal (1981), na kterých se podílel prezident festivalu Gerald Potterton, a koncert ve Festivalovém stanu.
„Šestidenní festivalový program má co na nabídnout všem generacím diváků. Na své si přijdou děti v pásmech večerníčků a pohádek. Dospělí ocení zvláště soutěžní celovečerní animované a loutkové filmy, nenarativní tvorbu a další snímky, které již sklízí úspěchy na filmových přehlídkách ve světě,“ láká na akci Petr Šplíchal, ředitel AniFestu. Na filmové projekce je bude zvát unikátní festivalová znělka, která pochází z dílny výtvarníka a animátora Noro Držiaka, držitele ocenění Český lev za film Alois Nebel (2011).

Znělka AniFestu:

O vítězství v letošní soutěžní přehlídce animovaných snímků AniFest usiluje celkem 149 finálových titulů z více než 1400 přihlášených filmů. Na plátnech se promítnou také snímky od předních světových autorů, např. dua Vladimira Leschiova a Kaspara Jancise (Estonsko, Lotyšsko), Atsushiho Wady (Francie), Reginy Pessoa (Portugalsko), Ivana Maximova (Rusko) či Ülo Pikkova (Estonsko).
v-patek-vypluje-zluta-ponorka-zahaji-mezinarodni-festival-animovane-tvorby-anifest-2
Tramvaj, krátký animovaný film režisérky Michaely Pavlátové.
České publikum bude moci ocenit také díla, která zazářila na přehlídkách vyhlášených filmových festivalů, jako je belgický snímek Oh Willy… oceněný Evropskou asociací animovaného filmu Cartoon d´Or či nejlepší film posledního Montrealského festivalu Junkyard holandského režiséra Hisko Hulsinga. Českou animovanou scénu zde zastoupí např. Tramvaj Michaely Pavlátové (Annecy International Animated Film Festival) nebo nejnovější 3D večerníček Libora Pixy Nejmenší slon na světě a další. V nejsledovanější kategorii AniFestu, Celovečerní animované snímky, se představí tři kandidáti, kteří již dosáhli ocenění nebo nominace na řadě světových festivalů.
Zahrada
Zahrada | Kinobox
V programu určeném pro mateřské a základní školy se letos představí známé postavičky televizních večerníčků i novodobá tvorba v pásmech „To nejlepší z Večerníčku“, „Nové české večerníčky“ a „Slovenské pohádky“. Na počest dvou významných osobností animované tvorby, Vladimíra Jiránka a Břetislava Pojara, zařadili organizátoři do programu výběr děl těchto významných tvůrců. Atraktivní je pro malé diváky i Mezinárodní soutěž filmů vytvořených dětmi od 12 let. Pro středoškolské studenty je určená přehlídka tvorby absolventů pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové a FAMU.
v-patek-vypluje-zluta-ponorka-zahaji-mezinarodni-festival-animovane-tvorby-anifest
Každoročně vyhledávané jsou tzv. „Školičky animace“, animační dílny určené pro děti. Pod vedením zkušených lektorů se účastníci seznámí s animačními technikami a od profesionálů se dozví vše o výrobě tohoto druhu filmu. V pracovní dny jsou animátorské workshopy vyhrazené pro školy, o víkendu se jich pak může zúčastnit i veřejnost.
Kompletní program AniFestu najdete zde.