US tržby: Nevědomí Toma Cruise sebejistě ovládlo (nejen americká) kina

US tržby: Nevědomí Toma Cruise sebejistě ovládlo (nejen americká) kina
| Concept Art
Joseph Kosinski již před premiérou mluvil o tom, že by se společně s Tomem Cruisem v případě úspěchu rád vydal před události Nevědomí (2013) a divákům ukázal (ve filmu mnohokrát zmíněnou) bitvu lidí a mimozemšťanů. Pokud jste již film viděli, pak dobře víte, že právě minulost (bohužel ve filmu velmi zmatečně načrtnutá) je na zápletce Nevědomí to nejzajímavějšího a rozhodně by stálo za to se do časů boje vydat. A nejspíš se tak stane, neboť snímek o prvním víkendu nastřádal z US kin pěkných 37 milionů dolarů a celosvětově má již 150 mega. To je solidní start pro sci-fi za 120 mega.
Ohlasy jsou sice trochu rozpačité, dějové rezervy filmu ale naštěstí dostatečně vyvažuje vyžehlený vizuál a úderný soundtrack. Tvůrcům to jednoznačně vyhrála forma. Nevědomí stojí za to vidět na velkém plátně.
Scary Movie 5
Scary Movie 5
Cruiseova osamocená pouť zničenou pustinou zastínila nejen všechny novinky (nikdo jiný se nedokázal dostat do TOP10), ale i hity minulých týdnů. Sportovní drama 42 (2013) se po jediném týdnu muselo odklidit na druhou pozici. Učinilo tak alespoň s grácií slabšího propadu (35%). Na trojce zůstali neochvějní Croodsovi (2013), zatímco minule stříbrné Scary Movie 5 (2013) odskočilo až na čtvrté místo. To je nicméně vzhledem k otřesné kvalitě filmu ještě značně milosrdný ústup. Na pětce druhý díl G.I. Joe, který sice na jedničku v rámci domácích tržeb ztrácí, celosvětově ji již ale pokořil (má 322 milionů, jednička zvládla o 20 méně). Na šesté místo poskočilo z desítky drama Za borovicovým hájem (2013). Studio správně vycítilo zájem publika, přidalo tisícovku kin (minule jich bylo jen 514) a rázem je z toho pět milionů.
Desítku dále doplňují solidní klon Smrtonosné pasti Pád Bílého domu (2013), úspěšný remake Evil Dead, 3D verze Jurského parku (1993) a vytrvalý Oz.
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.