Hvězdně obsazený Ježíšek míří do střižny

Hvězdně obsazený Ježíšek míří do střižny
Šarmantní šedesátník José se vrací po třiceti letech do Prahy, přestože byl přesvědčen, že rodné město již nikdy neuvidí. Podlehl naléhání své věřící, mexické manželky Dolores, která věří, že pro jejich dceru Penélope, která se marně snaží otěhotnět, je poslední nadějí zázrak, který by v předvánočním čase mohlo splnit slavné Pražské jezulátko.
jezisek-miri-do-strizny-1
Josef Abrhám během natáčení.
K rozhodnutí přijet pomůže i naléhání jeho pražského kamaráda Rudy, aby konečně do Čech přijel. A tak José souhlasí s návratem, který je pro něj radostný, ale i bolestný – vrací se do míst, která znával i ke vzpomínkám, které najednou ožívají, bývalá láska Květa (Libuše Šafránková) na prvním místě. Brzy se ukazuje, že v Praze je kromě legendárního Pražského jezulátka i řada dalších bytostí, které jsou schopné konat zázraky. Martin, který hledá sebe, Jaroslav, který hledá někoho blízkého, Johanka, která neví, co hledá, děti, které vědí přesně, koho hledají, a jejich rodiče, kteří se snad už našli.
jezisek-miri-do-strizny-3
Libuše Šafránková.
Natáčení probíhalo 30 dní vloni v prosinci a lednu letošního roku v Praze, hlavně na Malé Straně. Nyní se štáb vrátil z velmi „našlapaného“ pětidenního natáčení v Mexiku. Záběry pro film vznikaly kromě Mexico City i v malebných venkovských městečcích Bernal a Colón ve středním Mexiku. Latinskoamerická pasáž není však pouze efektním koloritem.
„Sympatický José je český emigrant, který žije v Mexiku. Je tam pevně ukotvený, má rodinu a nemá chuť se do Čech vracet. Josého jsem usadila za oceán, aby to měl domů z ruky. Jako každý chlap, když něco nechce, najde si důvod, jak nám to dobře vysvětlit, José se vzdáleností ohání a skrývá za ní důvod, proč rozhodování podívat se zpět do rodné země tak odkládá. Ale minulost si ho přeci jen najde a zláká. Dostane od kamaráda Rudy impuls, kterému neodolá. Mexiko je báječný a reálný základ pro další příběhovou linkou, kterou je Pražské Jezulátko, soška, kterou mají v úctě věřící na celém světě. Ve španělsky mluvících zemích má opravdu mimořádný význam a je velmi „populární“, takže zápletky kolem něj vycházejí z „reálných“ příběhů," vysvětluje autorka a režisérka Lenka Kny souvislost mexické koprodukce.
jezisek-miri-do-strizny-2
Herci snímku Přijde letos Ježíšek?
Česko-mexická koprodukce se zrodila také díky možným setkáváním producentů prostřednictvím stánku Film Industry na MFF Karlovy Vary, kde se domácí producenti domluvili na spolupráci s mexickým koproducentem Edherem Camposem a jeho společností Machette Producciones, která je úspěšnou filmovou produkcí (cena Camera d´Or na MFF Cannes 2010 za film Año Bisiesto, jejich další film byl vybrán do sekce Semaine de Critique na letošní festival v Cannes). S dalším koproducentem, slovenským Trigon Production, se producenti domluvili na festivalu v Berlíně. Projekt, na němž pracuje slovenský kamareman Saša Šurkala, byl podpořen slovenským fondem Pro Slovakia.
Lenka Kny, Josef Abrhám, Dolores Heredia
Lenka Kny
Josef Abrhám a Libuše Šafránková si zahrají dávné partnery, jimž osud po mnoha letech odloučení a mlčení připraví emotivní a překvapivé setkání. „José už zakořenil v nové zemi a z návratu po tolika letech má obavy, protože moc dobře ví, že by mu mohl přinést nečekaná překvapení. A právě ta ho dostanou do humorných a někdy trochu svízelných situací, v nichž musí uplatnit svůj nadhled a smysl pro rychlá řešení, aby se z řítících malérů všichni bez šrámů dostali,“ říká o své roli Josef Abrhám.
Libuše Šafránková
„Květa má svůj vlastní život. To, co prožila v minulosti, ji nijak neoslabilo, ale to neznamená, že by se zdráhala občas uvěřit na zázraky. Takovým typům žen fandím,“ říká o své hrdince herečka Libuše Šafránková.
V dalších rolích se objeví Igor Chmela (skoro až podezřele ideální tatínek), Václav Postránecký (kamarád Ruda, který všemi nenápadně manipuluje), Pavel Kříž (ne zrovna ideální Kostelník), Danica Jurčová (slovenská zvídavá manželka Veronika), nový objev Radúz Mácha (mladý Martin, který ještě úplně neví, co se sebou), Marian Roden (Jaroslav, který se musí dostat z jedné z nejtěžších situací příběhu) a zrovna tak jeho dcera Johanka, v podání krásné a talentované Natálie Řehořové.
Josef Abrhám, Dolores Heredia
V úlohách Josého manželky a dcery se představí mexické herečky. Dolores Heredia má na svém kontě desítky úloh ve filmech a televizních seriálech. Zahrála si také v amerických filmech, nedávno například ve snímku Moje letní prázdniny (2012) s Melem Gibsonem nebo v dramatu známého režiséra Chrise Weitze Za lepší život (2011). Úspěšná mexická herečka Aislinn Derbez hraje dceru Josého, Penélope. „Aislinn se naučila své repliky v češtině, hodně se snažila, měla před sebou obraz, že je dcerou emigranta, který ji od malička vyprávěl pohádky v češtině, a tak je její postava věrohodná a je milé, jak mluví s přízvukem. Postava manželky Josého Dolores (Dolores Heredia) česky nemluví a to nám přináší v příběhu drobné, milé komické situace, hlavně když se ženy jeho života, bývalá láska Květa a žena Dolores, spolu setkají,“ říká režisérka.
Producentem filmu je společnost BLUE TIME, koproducenty jsou česká společnost Synergia Film, slovenská produkce TRIGON a za mexickou stranu Machette Producciones, hlavním partnerem snímku je TV Nova. Výkonným producentem je společnost U.F.O. Premiéra je distributorem Bontonfilm naplánována na 1. 11. 2013.