Filmy, které ničí a ovládají lidské životy

Filmy, které ničí a ovládají lidské životy
Star Wars: Epizoda V – Impérium vrací úder | 1980/1997 20th Century Fox
Dostáváme se tedy k první položce na seznamu a tím jsou kultovní, nenahraditelné a počítačovou grafikou nepolíbené Star Wars (přirozeně myslíme originální trilogii, tedy epizody IV, V, VI).

10. Star Wars ( Epizody: IV, V, VI)

filmy-ktere-nici-a-ovladaji-zivoty
Na začátek chci jen podotknout, že Star Wars mám docela rád, nikdy mě tolik nebraly, jako všechny moje přátelé, ale uznávám jejich kulturní hodnotu, scénář a Harrisona Forda. Je tu ale rozdíl mezi "mít rád" a naprostou oddaností. Je rozdíl, když ve své sbírce DVDček máte tuto trilogii disků a nebo když donutíte svoje rodiče, aby Vám říkali Han a nevyjdete mezi lidi bez svého speciálního světelného meče, zbarveného do vaší oblíbené barvy. Asi žádný jiný film nemá tak hardcore fanouškovskou základnu, jako Star Wars.

9. Star Wars (Epizody: I, II, III)

filmy-ktere-nici-a-ovladaji-zivoty-2
Ještě "horší" věrnost fanoušků se nachází u prequelových dílů, které měly sloužit k objasnění originální trilogie. Tyto fandy nechápu. Za prvé jsou Epizody I, II a III dle mého naprosto hrozné (až na herce) a za druhé, když se člověk jednou za čas oblékne jako Žvejk, lze to pochopit, ale mít doma převlek Jar Jar Binkse ? To už jste po právu odsouzeni k tomu dostávat po zbytek života večeři od mámy a mít sexuální život uložený na externím disku.

8. Pomsta šprtů

10-filmu-ktere-nici-a-ovladaji-zivoty
Tento film v našich končinách není moc známý a rozhodně není tak oblíbený jako v Americe. Tam totiž byl prvním filmem, který pomalu ale jistě vedl "nerdy a geeky" na vrchol potravního řetězce. Konečnou fázi můžete vidět dnes, kdy nenajdete snad jediný seriál, ve kterém by nebyl nějaký uzavřený jedinec, jenž neví jak mluvit s ostatníma a doma si maluje a tvoří sochy z Pána Prstenů. A je samozřejmě cool. Pomsta šprtů motivovala řadu lidí... kteří za to potom dostali kopanec do břicha před školou.

7. Harry Potter

filmy-ktere-nici-a-ovladaji-zivoty-4
Ahh, dostáváme se k této megapopulární čarodějské sáze. Bylo pochopitelné, když se všichni 13 letí oblékali jako kouzelníci a pořádali "turnaje" (byl jsem jedním z nich), bylo pochopitelné, když se stály fronty na nový díl knihy či na lístky do kina, ale když je Vám 30, vlastníte kouzelnou hůlku a čarodějnický kostým (který není na Halloween), tak máte problém.

6. Weird Science

filmy-ktere-nici-a-ovladaji-zivoty-5
Opět se dostáváme k tvorbě, která je známá převážně za "velkou louží". Jeden z těch nejvíce "život-ovlivňujících" filmů všech dob, musí být Weird Science. Snímek ukázal chlapcům z celého světa, že jen za pomocí počítače si mohou vyrobit opravdovou, reálnou dívku a probojovat si svou cestu skrze svět. Weird Science inspirovala deseti tisíce nadějných i méně nadaných mladíků po celém světě a nechala je začít snít o úžasné kariéře počítačového programátora, díky níž by SNAD mohli dosáhnout milionářského statusu a procházení se po ulici s nádhernou slečnou po boku.

5. Trilogie Pána Prstenů

Pán prstenů: Společenstvo prstenu
Pán prstenů: Společenstvo Prstenu | 2001 New Line Cinema
Když J. R. R. Tolkien psal Pána Prstenů, rozhodně netušil, že jeho epické dílo bude vést k takovému bláznovství. Zase, tohle je trilogie, kterou mám rád, ale nejsem jí posedlý, ze všech dílů se mi nejvíce líbí první, takže když vidím čtyřicátníky v oblecích nebo elfích uších, tak jen bezradně kroutím hlavou. K celkovému "fanatismu" ještě Peter Jackson v příštích letech přispěje Hobitem, takže máme minimálně na dva další roky vystaráno.

4. Matrix

filmy-ktere-nici-a-ovladaji-zivoty-6
Co je více otravující, nežli šprti s prstenem nebo se světelným, plastovým mečem? Frajírkové v dlouhých černých kabátech, slunečních brýlích (v jakoukoli roční dobu či čas) s černými ulízanými vlasy, kteří si myslí, že jsou nějakým záhadným způsobem jiní, než všichni ostatní. Znovu použiji podobný argument, jako u Harryho: Pokud si od kamarádů necháváte říkat Neo, máte problém, věřte mi. Zkuste skočit z budovy, uvidíme, co se stane.

3. Zápisník jedné lásky

Rachel McAdams, Ryan Gosling
| Warner Bros.
Hmm, jeden z filmů, který ženám zvyšuje očekávání od partnera. Muži takovéto filmy zpravidla odsuzují, neboť je to "moc sladké a nereálné", ale ženy v těchto snímcích hledají, co opravdu chtějí od muže (I kdyby to nechtěly, tak co očekávají, a i kdyby to neočekávaly, tak co chtějí. Muži pochopí.). Tento film prostě zastínil veškeré věci, které jste dosud pro svoji lepší polovičku udělali a namísto toho je vyměnil za další a další přání, která jsou po zhlédnutí Zápisníku jedné lásky ne něčím navíc, ale naprosto normální věcí. Ale, i když jsou prý všichni muži při stvoření rovni, kolik z nás se může vyrovnat Ryanu Goslingovi? Dejte ty ruce zase pěkně dolů.

2. Čelisti

filmy-ktere-nici-a-ovladaji-zivoty-8
Nevím, zda má cenu tuto položku vysvětlovat. Takže se jenom zeptám: Kolik z Vás by šlo po zhlédnutí Čelistí ihned dobrovolně do vody?

1. Láska přes internet

Meg Ryan, Tom Hanks
Láska přes internet | 1998 Warner Bros.
Láska přes internet doopravdy lidi přesvědčila, že čistě online můžete narazit na milující, finančně zabezpečený a pohledný protějšek, který se do Vás šíleně zamiluje. Pravděpodobnost je prakticky nula a spíše tu najdete ajťáka, který přijde v obleku Darth Vadera, dá vám nejrychlejších 90 vteřin, které kdy zažijete a vaše první dítě se bude jmenovat Luke. Šifra mistra Leonarda není ten největší trik, který jsi vytáhl z rukávu, Tome, Láska přes internet vyhrává.
David Prowse, Mark Hamill
Darth Vader | 1980/1997 20th Century Fox
Na konec chci něco podotknout. Celý tento článek nebyl mířený proti žádné skupině, je to čistě pro pobavení a zabití několika málo minut, takže se případě omlouvám za uražení některé osoby. Sám patřím do několika fandomů a ty vyzvihuji nadevše ostatní. Považuji se také za částečného nerda nebo spíše velmi oddaného diváka, jemuž nevadí celý víkend strávit u nové série oblíbeného seriálu. Takže díky, skousněte to a ať Vás provází síla.