Tržby v českých kinech: Animovaní Croodsovi ovládli žebříček, Babovřesky se vylidňují

Tržby v českých kinech: Animovaní Croodsovi ovládli žebříček, Babovřesky se vylidňují
Croodsovi
Pro ty, co mají rádi povedenou rodinku Flintstoneovi (1994), hrají od čtvrtku tuzemské kinosály Croodsovi, další animovaný celovečerák z pravěkého prostředí. Zábavný film pro celou rodinu, kde dějem výraznou měrou zahýbe objev ohně, vydělal o premiérovém víkendu 4 miliony korun. Snímek shlédlo téměř 29 tisíc diváků.
Babovřesky
Babovřesky
Druhé skončily Babovřesky Zdeňka Trošky, film, který vyvolal celou řadu vášní. Ironický šťouchanec do žeber katolické církve shlédlo o šestém víkendu uvedení 17.6 tisíc diváků. Ti v pokladnách kin nechali 2.3 miliony korun. Což je pokles o 43%, ale i tak Troška žebříčku tržeb z dlouhodobého hlediska vládne. Dokládají to tržby přes 73 milionů korun a sledovanost 533 tisíc diváků. Troška prostě není žádný troškař.
Mocný vládce Oz
Třetí příčka patří stejně jako minule Mocnému vládci Oz (2013), fantasy snímku Sama Raimiho. Ten čerpal měrou větší než malou z klasické knížky Čaroděj ze země Oz. Její věhlas není v našem kulturním prostředí takový jako v Americe, třetí místo, 1.62 milionu korun na tržbách a necelých 11 tisíc diváků jsou proto sympatická čísla. A to byla před týdny ještě o poznání vyšší.
Čtvrté místo a další český film, romantická komedie Martin a Venuše (2013)
Marek Taclík, Kristýna Boková
| Atelier Vavfilm
režiséra Jiřího Chlumského. Tudíž čtvrtá příčka. Kristýna Boková a Marek Taclík se tu konečně představili v hlavních rolích. Už to láká film shlédnout. Diváků si snímek získal o tisíc víc (12 tisíc) než novinka Sama Raimiho, byl nasazen do "pouhých" 51 kinosálů, oproti Mocnému vládci Oz nicméně vydělal o pár tisíc (1.61 milionu) méně. Tudíž čtvrtá příčka.
Čtyřlístek ve službách krále
Tři české filmy najdeme mezi ústřední pěticí divácky nejúspěšnějších snímků tuzemských kin. Pátá příčka patří Čtyřlístku ve službách krále (2013), režijnímu debutu Michala Žabky. Celovečerní film těží z pověsti všemi dobře známému československému komiksu. Povedená čtveřice zvířecích hrdinů s lidskými schopnostmi do kin přitáhla přes 11 tisíc diváků. Ti v pokladnách nechali 1.4 milionu korun.
Zvonilka: Tajemství křídel
Žízeň po animácích je značná. Skokanem týdne se tak stává Zvonilka (2012), která se kiny proháněla už na podzim loňského roku. Vzhledem k tomu, že snímek hrají pouhé 4 kinosály, řadí ji tržby 40 tisíc korun a 663 platících diváků zcela po právu na dvacáté místo žebříčku UFD.
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti českých kin najdeteZDE.