Smrtonosná past: Co vše nevíte o kultovní akční sérii Bruce Willise?

Smrtonosná past: Co vše nevíte o kultovní akční sérii Bruce Willise?
Smrtonosná past | 20th Century Fox

První adept na hlavní roli? Frank Sinatra!

Kniha Rodericka Thorpa Nothing Lasts Forever, ze které Smrtonosná past (1988) v mnohém vychází, je sequelem filmu/knihy Detektiv (1968), v němž hrál hlavní roli Frank Sinatra (postava se nicméně nejmenovala McClane, ale Joe Leland). Když se začalo zvažovat natočení Nothing Lasts Forever, logicky se nabízelo navázat na Detektiva se Sinatrou v hlavní roli. Sinatra nicméně odmítl (už měl přeci jen sedmdesátku na krku) a studio se proto rozhodlo natočit samostatný film, který nebude na Detektiva nijak vázán.
special-10-veci-ktere-nejspis-nevite-o-serii-smrtonosna-past

Místo pasti málem Komando 2

Kdyby bývalo došlo na pokračování Komanda (1985) v režii Johna McTiernana, přirozeně s Arnoldem Schwarzeneggerem v hlavní roli, možná by Smrtonosná past nevznikla - oba projekty měly podobný dějový základ o teroristech v budově. Arnie ale neměl o sequel zájem a Smrtonosné pasti nic nestálo v cestě. Ani v ní Arnold nechtěl hrát a nabídka postupně putovala na stůl Sylvestera Stalloneho, Burta Reynoldse, Harrisona Forda, Mela Gibsona a Richarda Gerea (!). Ke štěstí hvězdy Měsíčního svitu (1985) nikdo nepřijal.
special-10-veci-ktere-nejspis-nevite-o-serii-smrtonosna-past-1
| 20th Century Fox

Willis jako divoká karta, které studio nevěřilo

A tak studio nakonec zvolilo sympaťáka, který si publikum naklonil jako střelený soukromý detektiv David Addison v seriálu Měsíční svit. Volba to byla značně opatrná. Více než Willis byl propagován samotný film a na prvních plakátech dokonce hercova tvář chyběla. Až když snímek o prvním víkendu zaválel a velká část nadšených ohlasů mířila na Willisovu adresu, nechalo studio udělat nový plakát, kde již John McClane nechybí.
Bruce Willis
Smrtonosná past | Twentieth Century Fox

Budova nečekanou hvězdou

Pro potřeby natáčení dohodl hlavní producent Joel Silver novou a tehdy (stejně jako ve filmu) ještě nedostavěnou Fox Plaza. Na jedné straně filmaři získali dokonale věrnou kulisu, na té druhé čelili řadě omezení (problematické nastavování kamer, osvětlování, stížnosti ze sousedního hotelu nebo právnické firmy sídlící v osmém patře samotné Fox Plaza). Extrémní zájem turismu poté způsobil to, že je dnes ve Fox Plaza zakázáno fotografování.
Smrtonosná past

Budoucí terminátor v miniroličce

Pokud není druhá Past vaší oblíbenou Vánoční pohádkou (já ji tak třeba mám), pak si možná nevybavíte, že jednoho z teroristů si střihl i Robert Patrick. Ten o rok později zazářil jako vražedný T-1000 v Terminátor 2: Den zúčtování (1991). V rámci druhé Smrtonosné pasti si užil jedinou repliku.
special-10-veci-ktere-nejspis-nevite-o-serii-smrtonosna-past-2
| 20th Century Fox

Počasí jako nepřítel

Každý tvůrce, který kdy natáčel film "za špatného počasí", by jistě potvrdil, že jakmile potřebujete sníh/déšť, nikdy vám bohové nejdou na ruku. Štáb druhé Pasti musel hledat sníh po celých Státech, jelikož se v původně plánovaném Denveru, kde o sníh zpravidla není nouze, v době natáčení oteplilo nejvíc za posledních pětatřicet let. Nakonec filmaři museli využít umělý sníh.
Bruce Willis
Smrtonosná past 2 | 20th Century Fox

Fakt přiživující oblíbený český omyl

Není neobvyklé, že si v našich končinách lidé pletou série Smrtonosná past a Smrtonosná zbraň (stává se to i novinářům). Abychom to ještě trochu zamotali, prozradíme, že scénář Smrtonosné pasti 3 (1995), v níž McClane nedobrovolně hraje hru "Simon říká", byl původně zamýšlen jako scénář Smrtonosné zbraně 4 (1998). Podle scenáristy trojky Jonathana Hensleigha nebyla první hodina filmu, v níž dojde k vykradení federálních rezerv na Wall Street, nijak pro Past přepsána (změnila se vlastně jen jména postav).
special-10-veci-ktere-nejspis-nevite-o-serii-smrtonosna-past-3
| 20th Century Fox

Až příliš dobré na to, aby to byla náhoda

A ještě jednou Hensleigh. Ten byl po dokončení scénáře vyslýchán FBI, která se zajímala o to, jak mohl být scenárista tak dobře informován o americké rezervní bance na Wall Street (včetně jejího zabezpečení atd.). Henseleigh měl velmi jednoduchou odpověď - vše potřebné se dočetl v New York Times.
special-10-veci-ktere-nejspis-nevite-o-serii-smrtonosna-past-4
| 20th Century Fox

Temná strana McClaneovy síly

Všichni známe konec třetí Smrtonosné pasti - McClane sestřelí vrtulník a je vymalováno. Původně však měli tvůrci v rukávu mnohem temnější záležitost, v níž Simon uteče pryč a McClane si ho po letech najde, aby si společně zahráli hru McClane říká. Režisér trojky McTiernan cítil, že konec odporuje charakteru hlavní postavy a tak ho raději přetočil. Posuďte sami, zda právem:
Smrtonosná past

Čtyřka obětí moderní doby

Z komerčních důvodů byl čtvrtý díl sestříhaný na přístupnost PG-13, což znamenalo minimum krve, ostrých hlášek i drsné akce. Studio tímto krokem chtělo k filmu nalákat větší množství diváků. Čtyřka zeslušněním extrémně neutrpěla, přesto je bez debat, že slušně mluvící McClane nebyl úplně to pravé ořechové. V zahraničí později vyšel na videu eRkový sestřih, kde již všichni fuckují jako o život. U nás jsme se ho bohužel nedočkali.
Smrtonosná past 4.0
Smrtonosná past 4.0 | 20th Century Fox