Tržby v českých kinech: Čtyřlístek vyrostl na první místo žebříčku

Tržby v českých kinech: Čtyřlístek vyrostl na první místo žebříčku
Čtyřlístek ve službách krále | CinemArt
Fifinka, Myšpulín, Pinďa a Bobík to dokázali! Po třech víkendech tihle čtyři sesadili z čela žebříčku tuzemských tržeb Babovřesky Zdeňka Trošky. Čtyřlístek ve službách krále do kin přitáhl pamětníky oblíbeného komiksu i o poznání mladší děti. Snímek o svém druhém víkendu vydělal 5.3 miliony korun, přišlo na něj 43 tisíc diváků. Nicméně vzhledem k tomu, že byl film uveden do 92 (!) kinosálů, není to zas až tak závratné číslo.
Babovřesky
Babovřesky. Kdo tu hraje hlavní roli? | če
Druhé Babovřesky vydělaly 5.2 miliony korun, o uplynulém víkendu je shlédlo 37 tisíc diváků, což je oproti předchozí období pokles o 46%. Čtyřlístek tedy kromě o poznání vyššího počtu kinosálů vládl i nižší cenou vstupenek. A vyplatilo se. Výsledek Babovřesk je nicméně po čtyřech týdnech od uvedení stále dech beroucí. Přes 460 tisíc diváků se bavilo u humoru Zdeňka Trošky. A nechalo (nejen jemu) v pokladnách kin přes 64 milionů korun. Troška už může vesele natáčet pokračování. Peněz na to má dost.
Kristýna Boková
| Bioscop
Třetí příčka patří romantické komedii Martin a Venuše (2013). Sympatická pozice, vzhledem k tomu, že snímek Jiřího Chlumského neprezentují žádné věhlasné herečky či herci. Nic proti Kristýně Bokové a Marku Taclíkovi. Film pojednávající o jedné partnerské krizi tvůrcům po premiérovém víkendu vynesl 3.6 milionu korun, do kin na něj přišlo 25 tisíc diváků. A pak že české filmy netáhnou! Aktuálnímu žebříčku dominují hned tři.
Mila Kunis, James Franco
Mezi první pěticí je to dost "našlapané". Čtvrtý Mocný vládce Oz (2013) na Martinu a Venuši ztrácí pouhých 100 tisíc korun, fantasy snímek vydělal za premiérový víkend 3.5 milionu korun, když na něj přišlo přes 22 tisíc diváků. Kult Čaroděje ze země Oz jistojistě zabral.
Jeremy Renner
Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic
Na páté příčce loví Jeníček a Mařenka čarodějnice.  V našich kinech jim to o druhém víkendu vyneslo 2.5 milionu korun, film shlédlo 16.5 tisíce diváků. Tedy pokles o téměř 50%, vyšší než u Babovřesk. Co se humoru a akce týče, je nicméně tahle postmoderní verze klasické pohádky o několik perníkových střech výše, než ty babovřeské.
Jiří Štěpnička, Ivan Trojan
Jiří Štěpnička a Ivan Trojan ve filmu Ve stínu (2012) | Alžběta Jungrová
Skokanem týdne je detektivka Davida Ondříčka Ve stínu (2012). Snímek poskočil na 14. místo žebříčku top20, hlavně díky zisku devíti sošek Českého lva na nedávném udílení filmových cen. Distributor snímek  nasadil do 26 kinosálů, což filmu vyneslo tržby 154 tisíc korun a návštěvnost 1.178 diváků. Nejlepší český snímek loňského roku tedy souhrnně nevidělo ani 190 tisíc diváků. Vkus akademiků, kritiků a diváků obecně je zkrátka diametrálně odlišný. Nezbývá, než si zvyknout.
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti českých kin najdete ZDE.