Zákulisí Hobita: Trpaslíci mají jačí vousy a Martin Freeman se jako hobit prý už narodil

Zákulisí Hobita: Trpaslíci mají jačí vousy a Martin Freeman se jako hobit prý už narodil
Trpaslíci jsou zvědaví, jestli pan Bilbo umí číst. | Warner Bros.
My se dnes podíváme na tu část, která se zaměřila na Hobita Petera Jacksona. Za jeho úžasnými maskami stojí Peter Swords King, který v článku odhalil, jaký make-up a účesy pro Hobita vytvořil. Pro výrobu paruk využívá Peter netradičního zdroje - Jaků divokých. Právě z jejich hustého kožichu pochází vousy trpaslíků. A jak sám Peter uvedl, nemohl ani spočítat, kolik paruk ve skutečnosti měli, jelikož podle jeho slov se ve snímku neobjeví nikdo, kdo by paruku na hlavně neměl. "Pro každého trpaslíka jsme měli 6 paruk a 8 vousů, jelikož každá postava má několik dvojníků - kaskadéra, dvojníka na postavu, na tvář, dvojníka - jezdce..." Při jiném natáčení by všichni tito dvojnící měli syntetické paruky, ovšem v natáčení 3D to udělat nešlo. Je při něm vidět každé vlákno, takže paruky musely být stejné.
William Kircher, Stephen Hunter (II), James Nesbitt
Trpaslíci Bombur, Bofur a Bifur. Všimněte si Bomburovy smrtící výzbroje. | Warner Bros.
Aby byl vzhled každé postavy perfektní, musel se Jackson setkat s autorem, který namaloval stovky obrázků s jejich návrhy. Základem bylo samozřejmě vyobrazení postav jejich autorem - Tolkienem. Ten ale trpaslíky popisuje s barevnými vousy a to filmaři zavrhli jako rušivé. Vzhled trpaslíků proto založili na jejich osobnostech. Ty jsou v knize popsány jen kuse, takže si filmaři museli doplnit detaily. Tak například Gloin - otec Gimliho z Pána prstenů, musí mít stejně zrzavé vlasy jako jeho syn. Na vzhledu se také podepsal životní styl trpaslíků - hodně pijí (červený nos) a jí hodně masa, takže nepatří mezi hubeňoury. Navíc žijí venku, takže musí být ošlehaní, otlučení a pomačkaní. Jedinou výjimkou mězi trpalíky je Thorin - ten má paruku z normálních lidských vlasů. Filmaři tak chtěli ukázat na jeho výjimečnost.
Richard Armitage
Thorin Pavéza. Vůdce skupiny, syn Thráina II. a nositel meče Orkristu je pro Hobita tím, čím je Aragorn pro Pána Prstenů. | Warner Bros.
Teprve, když byly návrhy postav hotové a dokonalé, začalo nanášení masek a kostýmů na herce. Pak se začala měnit spousta dalších věcí - barvy kostýmů, délky vlasů a vousů... King prozradil, že každý trpaslík prošel 20 - 30 různými zkouškami kostýmů! Ovšem ne všichni členové hereckého týmu to měli tak těžké - třeba představitel Bilba Martin Freeman se podle Kinga s hobití tváří rovnou narodil. Stačilo mu prý nandat jen paruku, uši a bylo to.