Český lev 2012: Nominační večer jest za dveřmi. Na co se můžeme těšit?

Český lev 2012: Nominační večer jest za dveřmi. Na co se můžeme těšit?
Vážení přátelé, máme to za pár. Čas, zbývající do vypuštění prvních Lvů z klece, už můžeme počítat na pouhé hodiny. Úderem sobotní osmé totiž zahájí v kině Lucerna Simona Babčáková s Jakubem Žáčkem nominační večer, v jehož průběhu si připomeneme loňskou filmovou sklizeň a zjistíme, které z jejích plodů zachutnaly akademikům nejvíce (sucharštěji řečeno to znamená, že bude vyhlášeno po pětici nominovaných v každé ze třinácti kategorií).
cesky-lev-2012-nominacni-vecer-jest-za-dvermi-na-co-se-muzeme-tesit-4
Ivan Trojan má slušnou šanci získat nominaci za thriller Ve stínu, a navíc bude moderátory povolán do služby.
Vzhledem ke kulatým narozeninám Lva bude na programu i nějaké to ohlížení i do minulosti – byť to hlavní si organizátoři spoří až na hlavní večer –, ale prim bude přeci jen hrát současnost… Třeba v podobě vyhlášení výsledků několika internetových anket nebo rovnou předání šestice cen: Za nejlepší zahraniční film, studentský film, dvě od kritiků a teoretiků, jednu vyklikali návštěvníci portálu, na němž se právě nacházíte (a tudíž jste dost možná spolupachateli) a tradičně bude poplácán po ramenou i autor nejlepšího filmového plakátu. V této kategorii má mimochodem hned dvě želízka v ohni i Aleš Najbrt, který je s pěti vítězstvími jejím rekordmanem a sám se objeví na pódiu i ve funkci jednoho z předávajících.
cesky-lev-2012-nominacni-vecer-jest-za-dvermi-na-co-se-muzeme-tesit-1
Jana Plodková s Markem Danielem jsou staří známí (nejen) z Protektora. Možná se znovu potkají i na pódiu.
Čímž se dostáváme k příjemné skutečnosti, že mezi osobnostmi, které konferenciéři přizvou ke svému společnému boku, budou mimo jiné Ivan Trojan, Jana Plodková, Jiří Langmajer, Ester Kočičková, Jaroslav Plesl, Marek Daniel či třeba Ondřej Vetchý. A byť bude chybět kouzelník, možná přijde i Jan Budař s pozvánkou na hlavní večer. Po celou dobu pak budou ctěná záda Simony a Jakuba kryta vokálním kvartetem The Swings, ztělesňujícím noblesu a eleganci, jejímž hávem by zasloužil být obestřen nejen dnešní den, pro který stojí za to žít, ale celý český film, jemuž stojí za to fandit.
Nominační večer Českého lva můžete sledovat 2. února (tedy již zítra) v přímém přenosu na druhém programu České televize.