Český lev za humny: Osloví Slámova deprese, noirové Ve stínu, nebo improvizační Polski film?

Český lev za humny: Osloví Slámova deprese, noirové Ve stínu, nebo improvizační Polski film?
Jiří Mádl ve snímku Konfident | Ctibor Bachratý
Přesto by byla škoda, pokud bychom vnímali loňský rok za nepovedený. Byl totiž v mnohém opravdu zajímavý. V prvé řadě se ukázalo, že naše dokumentární scéna opravdu nabírá na síle, ať už mluvíme o ryzí depresi (Láska v hrobě), hravém přístupu (Dva nula), či ve schopnosti natočit natolik dobrý materiál, že z něho nakonec tvůrci udělají rovnou hraný film (Až do města Aš). Dokument je u nás bohužel v rámci distribuce hrubě podceněný a je to jednoznačná škoda. Kypí energií, nápady, upřímností a vůbec by bylo záhodno, aby mu média, diváci a ostatně i kritici věnovali více zájmu.
Dva nula
Snímek Dva nula názorně ukázal hladké spojení dokumentu a komedie | AČFK
Vnímám proto za ohromně rozumný krok, že jsou letos dokumentární filmy v rámci Českého lva zařazeny i do technických kategorií. Tím byly "povýšeny" na stejnou úroveň, jako hraná tvorba. Doufejme, že je to jen začátek cesty.
Ani v rámci hrané tvorby nelze vše vidět v černých barvách (přestože je to oblíbený trend). Velkolepé Ve stínu, ač nelze přehlédnout jisté rezervy, je úchvatným důkazem toho, že i u nás může vzniknout film s velikým F, s nímž lze vyrazit do světa. To samé lze říci i o hrubě podceňovaném Konfidentovi (Že jste ho neviděli? Vaše chyba!), sympaticky svérázné klubovce Polski film, Čtyřech sluncích "krále deprese" Bohdana Slámy, překvapivě nenásilné agitce Cesta do lesa, hudebnímu vzdoru DONT STOP, komediálně svěžímu příběhu legendárního Pepika Hnátka, temném otisku Prahy v Odpad město smrt či mile nostalgických Vráskách z lásky. Zkrátka bylo na co se dívat.
Jiří Mádl
Jiří Mádl si v Konfidentovi konečně zahrál pořádnou charakterní roli | Ctibor Bachratý
Takže jaký to byl rok? Vrátím se na začátek - bylo by naivní tvrdit, že vyloženě dobrý. Byl ale slabý? Ani omylem! Bohužel se však stal český film v kinech přehlíženým dítětem. Což je jednoznačná škoda. Právě kvůli této "ignoraci" je třeba letošního Českého lva nevypustit. Doplníte si jím filmové vzdělání. A kdo si u akademiků povede v nominacích nejlépe? Upřímně, neodvážím se hádat. Po téhle malé rekapitulaci totiž vidím, že těch silných adeptů opravdu není málo. Snad si to postupem času uvědomí i sami diváci.

Trailer na nominační večer:

Nominační večer Českého lva můžete sledovat 2. února (tedy již tuto sobotu) v přímém přenosu na druhém programu České televize.