Recenze: Gangster Squad - Lovci mafie doplácí na svého režiséra

Recenze: Gangster Squad - Lovci mafie doplácí na svého režiséra
Gangster Squad – Lovci mafie
Michael Peña, Josh Brolin, Anthony Mackie
Policejní náčelník (Nick Nolte) pověří seržanta O'Maru (Josh Brolin) sestavením speciálního týmu pěti nebo šesti mužů, kteří se pokusí partyzánským způsobem zničit Mickeyho impérium - aniž by měli oficiálně něco společného s policií.
Film režíroval Ruben Fleischer, který natočil ucházející praštěnou komedii Zombieland (2009) a méně ucházející komedii 30 minut nebo méně (2011). Už několik měsíců před svou premiérou se film "proslavil", když po nešťastné střelbě v americkém kině musel být film odložen a přetočen, aby v něm nezůstala scéna střílení v kině (která byla vidět v původních trailerech). Žádné střílení v kině tudíž nakonec ve filmu není a vy můžete všichni být rádi, že budete ušetřeni psychologického šoku.
Sean Penn
GSLM jsou poměrně přesná kopie Neúplatných (1987) Briana De Palmy - přestože se odehrávají v jiném desetiletí a v jiném městě. Takže Sean Penn hraje Roberta De Nira, Josh Brolin hraje Kevina Costnera, Robert Patrick hraje Seana Conneryho, Ryan Gosling hraje Andyho Garciu a Giovanni Ribisi hraje Charlese Martina Smithe. Plus mínus.
Ruben Fleischer ale není Brian De Palma, takže nijak příliš dobře nezvládá ani jednu ze dvou poloh filmu: Ani rovinu "psychologické zločinecké drama", ani rovinu "ostře řezané siluety kráčejí zpomaleně od výbuchu a k tomu hraje hudba z Battleship (ano, Steve Jablonsky)".

Trailer:

Skutečnost, že film vznikl "na motivy skutečných událostí" je naprosto nedůležitá. Příběh je zcela standardně typicky hollywoodský, bez nějakých náznaků skutečných lidských emocí a dilemat.
Ryan Gosling, Emma Stone
Gangster Squad – Lovci mafie
Přesto se ve filmu vyskytují scény, které slušně fungují - a to především díky hercům, kteří se snaží podstatně více, než by se u tohoto standardního materiálu slušelo. A dokáží se drsně tvářit a řvát tak, že jim lítají sliny od pusy. Nedivil bych se, kdyby tento film někomu vynesl i nějakou tu hereckou nominaci.
K tomu luxusní výprava, krásné ženy, všudypřítomné kouření a celkově dobře patrný vysoký rozpočet. V podstatě bych si představoval, že takhle nějak by měly vypadat cutscény v dalším pokračování videohry Mafia.
Ale na hollywoodský A-film to opravdu není nic slavného a obávám se, že je to opravdu PŘEDEVŠÍM chyba režiséra, které nedokázal průměrný scénář povznést na něco nadprůměrného.
Hodnocení: 60%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete  ZDE