Nejlepší české filmy podle recenzí za rok 2012

Nejlepší české filmy podle recenzí za rok 2012

10. Vrásky z lásky - 61.88%

Znovuspojení Jiřiny Bohdalové a Radoslava Brzobohatého si vysloužilo symbolickou desátou příčku. Snímek Jiřího Stracha si naklonil kritiky především skvělým obsazením a v druhé řadě citlivě napsaným scénářem.

9. Cesta do lesa - 62.35%

Tomáš Vorel nepatří mezi největší miláčky kritiky, takže je umístění jeho agitky za zeleň rozhodně milé překvapení. Kdo by ale dokázal odolat filmu, který má v hlavní roli živou Rebelku a přímo nakažlivě krásnou přírodu?

8.Dva nula - 63.64%

Příjemný experiment, v němž se filmaři vydali na fotbalový zápas a co mohli, to zaznamenali. Je z toho cítit připravenost, současně ale filmu nelze upřít řadu trefných a hlavně zatraceně vtipných postřehů. Sympaťárna.

7. Příliš mladá noc (2011) - 64%

O tom, jak mohou vypadat důsledky silvestrovské noci, vyprávěla novinka režiséra Olma Omerza. Sem tam si kritici povzdechli nad "co tím chtěl asi básník říct", výsledku ale nedokázali upřít své kvality a tudíž sedmé místo.

6. Konfident - 64.71%

Jiří Mádl znovu dokázal, že si právem zaslouží pověst jednoho z nejlepších a nejpečlivějších herců své generace. V Konfidentovi si konečně zahrál pořádně "dospělou roli" a potěšil tím nejen diváky, ale i "zlé" kritiky.

5. Až do města Aš - 66.67%

Původně dokument, nakonec hraný film. Taková byla cesta Až do města Aš, mapující nelehký život v malém pohraničním městě, kde je to jen krůček od Německa, prostituce a života kriminálníka, který může ze dne na den zmizet.

4. Ve stínu - 73.10%

Nejambicióznější snímek roku 2012 skončil na bramborové pozici. Proč až tak daleko? Kritici ocenili vynikající herecké výkony a famózní výpravu, ale zklamal je scénář, který byl mnohokrát před natáčením přepisován.

3. Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka - 75%

Okresní přebor
Favorit davů. Pepik Hnátek měl cestu vydlážděnou megaúspěšným televizním seriálem, který si zamilovali i čeští recenzenti. Není se proto čemu divit, že si je celovečerní film, jenž jeho poetiku dobře odráží, získal také.

2. Polski film - 75.29%

Marek Najbrt znovu dokazuje, že ne náhodou patří mezi nejoceňovanější české režiséry současnosti. Škoda jen, že kvalitu jeho děl neprovází odpovídající tržby. Polski film je tak dalším vynikajícím dílem Najbrta, který si bude své diváky hledat na televizních obrazovkách. V kině to moc nevyšlo.

1. Láska v hrobě - 76.43%

Láska v hrobě
Čeští dokumentaristé mohou slavit. Ohromně depresivní a všechno možné, jen ne "příjemná podívaná", taková je Láska v hrobě. Temné zrcadlo společnosti, v němž už postavy nemohou být na větším dně. Dobře vám z tohohle filmu nebude. Ale rozhodně vás ohromí. Zasloužené zlato!