Tržby v českých kinech: Hobit má stále náskok před Bídníky

Tržby v českých kinech: Hobit má stále náskok před Bídníky
Ian McKellen
Hobit: Neočekávaná cesta (2012) vládne tržbám, respektive návštěvnosti i pátý týden. 24.6 tisíc diváků nechalo v kinech 3.9 milionu kor un, což znamená oproti předchozímu období pokles o téměř 40%. Kdyby nebyl Hobit uveden na přelomu dvou roků, ale kupříkladu až v lednu, mohlo být zaděláno na vážného adepta na titul "divácky nejúspěšnější film" roku 2013. Zájem o Hobita upadá, ale i tak může první film třídílného pohádkového příběhu se ctí lovit diváky i letos.
Bídníci
Bídníci
Ani na druhém místě se od posledně nic nezměnilo. Muzikáloví Bídníci (2012) vydělali 2.2 miliony korun, do kin se na ně přišlo podívat a poslechnout si je 16.5 tisíce diváků. Pokles srovnatelný s Hobitem, nicméně nemálo snímků žebříčku je na tom hůř. 
Pí a jeho život
Pí a jeho život | BontonFilm
Třetí nejvyšší stupínek Top20 patří dobrodružnému dramatu Pí a jeh o život (2012). 941 tisíc korun nechalo v pokladnách kin necelých 6 tisíc diváků. To je skoro o tisíc méně než v případě Sammyho dobrodružství 2 (2012, 919 tisíc korun, 6.9 tisíc diváků). Rozhodla nicméně cena lístku, která byla u Sammyho dobrodružství 2 výrazně nižší.
Páté místo žebříčku a konečně premiérový film. Snížek, bílý kožíšek (2011)
Snížek, bílý kožíšek
kombinuje animace s živými herci a reálným prostředím. O premiérovém víkendu snímek vydělal 824 tisíc korun, do kin na něj přišlo 6.5 tisíc diváků. Bez - pokud možno - animovaného filmu pro děti nedají distributoři ani ránu, dokládá Snížek.
Lucie Bílá
Nejvýše postaveným českým snímkem je taktéž premiéra z minulého týdnu, muzikál Carmen (2012) s Lucií Bílou v roli hlavní hvězdy. František A. Brabec opět sází na 3D. Knohám Carmen složili diváci o premiérovém víkendu 800 tisíc korun. Bylo jich bez jednoho 5 tisíc.
V kinech propadly dvě povedené artovky, snímky Mistr (2012) a Hon (2012). Ani zvučná režisérská jména, respektive ohlasy ze světa filmům nezajistily širší zájem diváků. Oba snímky skončily za první desítkou žebříčku Top20.
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.