Kolekce loňských filmových plakátů čelí obdivu v pasáži Lucerna

Kolekce loňských filmových plakátů čelí obdivu v pasáži Lucerna
Rok 2012 je za námi, jeho hodnocení v podobě nadělování Českých lvů stále akutněji před námi. Na nominačním večeru - tedy druhého února - bude oznámen nejen užší výběr kandidátů v tradičních, ostře sledovaných kategoriích, ale rovnou se dočkáme i vyhlášení několika „nej,“ včetně nejlepšího českého filmového plakátu. Tuto cenu (která nemá podobu lví sošky) uděluje Česká filmová a televizní akademie už od ročníku 1998, přičemž jejím pomyslným vládcem je Aleš Najbrt, který se mohl z vítězství radovat už pětkrát. Nezapomínejme ale ani na ostatní borce a pojďme si je hezky popořadě zrekapitulovat:
1998 – Michal Cihlář (Postel)
1999 – Aleš Najbrt (Pelíšky)
2000 – Juraj Jakubisko (Kytice)
2001 – Eva Švankmajerová (Otesánek)
2002 – Aleš Najbrt (Rok ďábla)
2003 – Tomáš Machek (Sentiment)
2004 – Aleš Najbrt (Horem pádem)
2005 – Eva Švankmajerová (Šílení)
2006 – více autorů (Obsluhoval jsem anglického krále)
2007 – Martin Kaiser (...a bude hůř)
2008 – Aleš Najbrt (Karamazovi)
2009 – Aleš Najbrt (Protektor)
2010 – Petr Štěpán (Kuky se vrací)
2011 – Robert V. Novák (Alois Nebel)
kolekce-lonskych-filmovych-plakatu-celi-obdivu-v-pasazi-lucerna-8
Pětačtyřicet plakátů skýtá výtvarnou rozmanitost.
Kdo má šanci jejich řady rozšířit? Inu, v loňském roce dorazilo do našich kin na třicet hraných filmů a patnáct dokumentů k tomu, což v praxi znamená, že muselo být vytvořeno rovných pětačtyřicet plakátů. Kolekci, samozřejmě hýřící nejrozmanitějšími stylizacemi, konkrétně tvoří tyto kousky (abecedně): 7 dní hříchů, Až do mesta Aš, Bastardi 3, Cesta do lesa, Čtyři slunce, DONT STOP, Dva nula, Hra o kámen, Karel Reisz, ten filmový život, Konfident, Kozí příběh se sýrem, Labyrint, Láska je láska, Láska v hrobě, Líbáš jako ďábel, Modrý tygr, Můj vysvlečenej deník, Největší přání, Občan K., Odpad město smrt, Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka, Pevnost, Polski film, Posel, Poslední výkřik, Praho, má lásko, Probudím se včera, Příběh z periferie, Příliš mladá noc, Rok konopí, Signál, Soukromý vesmír, Svatá čtveřice, Školní výlet, Tady hlídám já, Tajemství podzemní továrny v Chebu, Tambylles, Tmář a jeho rod aneb Slzavé údolí pyramid, Tomorrow Will Be Better, Váňa, Ve stínu, Věra 68, Vrásky z lásky, Záblesky chladné neděle, Země česká, domov Tvůj!
kolekce-lonskych-filmovych-plakatu-celi-obdivu-v-pasazi-lucerna-3
Který autor (či autoři?) získá na nominačním večeru tradiční cenu?
Na konkrétní podobu těchto plakátů, doplněnou i o jména jejich vesměs hrdých autorů, se můžete podívat tady, leč studium tohoto přehledu je až druhou nejlepší možností. Tou první je procházka pražskou pasáží Lucerna, kde jsou od 3. ledna do 3. února vystaveny hezky jeden vedle druhého v životní velikosti, tedy tak, jak je stvořitelé mínili prezentovat.
NA REALIZACI VÝSTAVY SPOLUPRACOVALI: