US tržby: Hobit válcuje kina, ego Toma Cruise převálcovalo svou hvězdu

US tržby: Hobit válcuje kina, ego Toma Cruise převálcovalo svou hvězdu
Jack Reacher: Poslední výstřel
Všechno má nicméně dvě strany. Hobit (2012) si sice udržel s 36 miliony první pozici, propad byl ale o celých 56%. To aktuálně znamená na domácích tržbách 149 milionů dolarů, což je pořád o polovinu méně, než zvládly všechny díly Pána prstenů. Na soudy je samozřejmě brzo, ale pokud se propady ponesou do budoucna ve stejné stupnici, nedosáhne Hobit na klíčovou třístovku, kterou s klidem PPčko pokořilo. O nějakém průšvihu nicméně nemůže být řeč. Celosvětově má již Hobit nastřádaných pěkných 433 milionů dolarů, takže pořád existuje šance, že se té miliardy dočká.
Tom Cruise
Jack Reacher: Poslední výstřel
Na dvojce skončila novinka Toma Cruise Jack Reacher: Poslední výstřel (2012), v níž si producent Cruise brousil zuby na další úspěšnou filmovou sérii pro herce Cruise. Háček je v tom, že si Cruise přisoudil roli v adaptaci knižní série, kde má hlavní hrdina dva metry a respekt z něj jde na sto honů. A přestože se prý s rolí nepopral úplně špatně, ten "jiný základ" je prostě znát. Úvodních 15 milionů odpovídá filmu s lehce nadprůměrnými recenzemi a je jen malá šance, že by se protlačil do kolonky hitu. Z čehož mají radost hlavně fanoušci předlohy, kteří obsazení Cruise nemohou vydýchat.
Zklamalo i Rkové "skoropokračování" komedie Zbouchnutá (2007) This is 40 (2012), v níž se Judd Apatow zaměřil na pár, který hrál v původním filmu druhé housle hlavním hrdinům. Recenze se nesou v duchu průměru a opening za 12 milionů o celých 18 mega zaostává za původním filmem. Střízlivý rozpočet 35 mega se celosvětově snadno zalepí, přesto je jednoznačná škoda, že kdysi nápaditý a v žánru jistý Apatow nyní přichází s filmem, který nijak nevyčnívá z řady. Uměl to lépe. Mnohem lépe.
Barbra Streisand, Seth Rogen
The Guilt Trip (2012)
Na čtyřce a pětce vytrvalci Legendární parta (2012) a Lincoln (2012), kteří minimálními propady kompenzují slabší nástup do kin. Na šestce další komediální novinka The Guilt Trip (2012), v níž tvůrci dali dohromady bezesporu originální tandem - Barbru Streisand a Setha Rogena. Výsledek bohužel nenadchl, takže se na film hodně rychle zapomene. Na sedmičce poslední nováček, respektive skoronováček, neboť jde o znovuvedení animáku Příšerky s.r.o. (2001), tentokrát ve 3D. 5 milionů je rozhodně slabý otvírák a jak je vidno, ne každá 3D předělávka animáku je určená k úspěchu.
Fenomenální Skyfall (2012) na osmé pozici (chybí jen 26 mega do miliardy!), na devítce Pí a jeho život (2012) a desítku tentokrát uzavírá série Twilight.
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.