50. týden-kinopremiéry: Hobit a ti další

50. týden-kinopremiéry: Hobit a ti další
Knížka o Hobitovi z pera J. R. R. Tolkiena Hobit aneb cesta tam a zase zpátky se stala předlohou velkolepého třídílného filmového opusu. Hobit: Neočekávaná cesta (2012) vstupuje konečně do našich kin. Výprava vás očaruje, nechybí ani starý známý Gandalf s tváří Iana McKellena. Ústřední postavu Bilba Pytlíka ztvárnil  "nováček" co se "Tolkienovek" týče, herec Martin Freeman.
Martin Freeman
Hobit: Neočekávaná cesta
Na první pohled nevinná cesta za ztraceným trpasličím královstvím nabídne krásné lokace, vtipné a roztomilé postavy i vypjatější chvíle včetně akčních sekvencí. Nečekejte však nového nadupaného Pána prstenů. Hobit: Neočekávaná cesta je prvním ze tří filmů věnovaných Tolkienově nepříliš rozsáhlé knize. A už první díl je - co se celé řady scén týče - více než natahovaný. Prvnímu Hobitovi dáváme 85%, recenze si přečtěte zde.  
Ve stínu Hobita stojí skličující koprodukční snímek Země zapomnění (2011). Ten pojednává o 26. dubnu 1986, kdy došlo k havárii černobylské jaderné elektrárny. V kontrastu vůči tragédii je ve filmu vyprávěn příběh dvou
Země zapomnění
| Film Europe
zamilovaných lidí, kteří v osudný den slaví svatbu. Film nicméně vypovídá i o následných deseti letech po havárii, o lidech, kteří se odmítají ze zamořené oblasti vystěhovat. Jak silná dokáže být lidská naděje v lepší zítřky? O tom pojednává Země zapomnění
Na závěr tu máme
Hra o kámen
jeden dokument na téma, které již bylo diskutováno nesčíslněkrát. Hra o kámen (2012) se zaměřuje na sudetoněmeckou otázku, činí tak ovšem poměrně originálním způsobem. Při odsunu po konci 2. světové války totiž bylo v Novém Boru několik sudetských Němců zabito a umučeno. A nyní se lidé rozhodli obětem zbudovat pomník. Což v jiných lidech vyvolává pocity nespravedlnosti. Xenofobie znovu vyplouvá na povrch a aby toho nebylo málo, do celé záležitosti se zapojují politici, kteří loví hlasy v rámci svých předvolebních kampaní. Silná káva i po téměř 70 letech od konce války.
Sledujte naše video s premiérami:
Přehled všech premiér najdete ZDE.