Český lev 2012: Za horizontem už něžně burácí oslavný řev

Český lev 2012: Za horizontem už něžně burácí oslavný řev
| VAC
Český lev 2011 - nominační večer
| VAC
Tradiční období plácání po ramenou, respektive předávání sošek všeho druhu už za velkou louží začalo před pár týdny (zatím se zdá, že oscarovým favoritem bude thriller Kathryn Bigelowové o honu na Usámu bin Ládina Zero Dark Thirty /2012), ale o téhle švandě si tu něco povíme až za pár dní v samostatném článku. Pro tuto chvíli zůstaňme na našem písečku, kde sezóna tradičně vyvrcholí předáním Českých lvů.
Jan Budař
V roce 2011 se modarce ujal úspěšně Jan Budař, režisérem večera byl Petr Vachler, konzultatem a dramaturgem pak režisér Marek Najbrt. Stejně jako v roce následujícím. | Lukáš Král
I tentokrát budou členové České filmové a televizní akademie hlasovat dvoukolově. Na nominačním večeru, který proběhne v sobotu 2. února, uzříme v každé kategorii pětici umělců, jež bude hlasováním druhým proseta ještě do podoby užšího výběru. Na hlavním slavnostním večeru přesně o měsíc později (tedy druhého března) se tedy skvadra nejprve zúží na trojlístek, z jehož středu pak bude vyhlášen vítěz.
cesky-lev-2012-za-horizontem-uz-nezne-buraci-oslavny-rev
V roce 2012 byl Alessandro Pasquale (generální ředitel KMV -Magnésia) obklopen Annou Geislerovou, Dagmar Havlovou-Veškrnovou a moderátorkou večera Lucií Bílou. Kdo bude moderovat letošní rok, zůstává zatím tajemstvím.
Letošní novinkou je větší prostor pro ocenění tuzemských dokumentů. Kromě vlastní kategorie, nepřekvapivě nazvané „nejlepší dokument,“ budou teď moci být nominovány i za kameru, zvuk, střih a hudbu. „Tento systém funguje například ve Francii, Německu, Polsku či Velké Británii,“ okomentoval rozhodnutí prezidia ČFTA výkonný ředitel jejího prezidia Petr Vachler.
Ve chvíli, kdy se tyto řádky rodí, samozřejmě ještě nikdo nemůže ani vzdáleně tušit které filmy a kteří lidé se v následujících týdnech a měsících stanou favority letošního lvího ročníku, nicméně definitivní seznam filmů, které splnily podmínky pro nominace (datum premiéry v tomto kalendářním roce, v případě koprodukcí české zastoupení alespoň v jedné z hlavních profesí a tak podobně…), už jasný je. V praxi to znamená, že se o lvy budou ucházet tyto hrané filmy: 7 dní hříchů, Až do mesta Aš, Bastardi 3, Cesta do lesa, Čtyři slunce, DONT STOP, Konfident, Kozí příběh se sýrem, Labyrint, Láska je láska, Líbáš jako ďábel, Modrý tygr, Můj vysvlečenej deník, Odpad město smrt, Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka, Polski film, Posel, Poslední výkřik, Praho, má lásko, Probudím se včera, Příběh z periferie, Příliš mladá noc, Signál, Svatá čtveřice, Školní výlet, Tady hlídám já, Tambylles, Ve stínu, Vrásky z lásky a Záblesky chladné neděle. Pokud jste počítali se mnou, doufám, že vám také vyšlo pěkné číslo třicet.
cesky-lev-2012-za-horizontem-uz-nezne-buraci-oslavny-rev-1
Poslední Nominace moderoval Jakub Žáček a Ester Kočičková. Komu oni předají žezlo? Na fotce jsou s Evou Holubovou a Václavem Marhoulem.
A k němu si můžeme připočítat ještě patnáct dokumentů: Dva nula, Hra o kámen, Karel Reisz, ten filmový život, Láska v hrobě, Největší přání, Občan K., Pevnost, Rok konopí, Soukromý vesmír, Tajemství podzemní továrny v Chebu, Tmář a jeho rod aneb Slzavé údolí pyramid, Tomorrow Will Be Better, Váňa, Věra 68 a Země česká, domov Tvůj!.
Celkem jde tedy o pětačtyřicet celovečerních filmů, což vyrovnává rekord ročníku 2009. Dosud nikdy v historii Českých lvů se o sošky neucházelo více snímků, což je vzhledem k obecné atmosféře finančního nepřepychu, panující v těchto časech ve filmovém světě, určitě potěšitelné. I pro Petra Vachlera: „Těší mě, že právě jubilejní dvacátý ročních Českých lvů znovu nasazuje množstevní laťku tak vysoko, přičemž ve výčtu filmů najdeme celou řadu zajímavých a kvalitních snímků.“ Tož pojďme polehoučku začít držet palce svým favoritům…
cesky-lev-2012-za-horizontem-uz-nezne-buraci-oslavny-rev-2
Kompletní přehled českých filmů 2012 filmů: ZDE