48. týden-kinopremiéry: Velký filmový víkend

48. týden-kinopremiéry: Velký filmový víkend
Ben Affleck, kromě toho že hraje, opět režíruje. A i v případě snímku Argo (2012) je to silná podívaná. Affleck přibral politické téma, což přitáhlo pozornost producenta (a také herce) George Clooneyho. Plán vysvobození skupinky agentů CIA z Íránu je natolik neskutečný, že vám ho nebudeme vyprávět. Nejen
Ben Affleck, Bryan Cranston
| Warner Bros.
kvůli scénáři vám doporučujeme snímek shlédnout. Má totiž také velmi dobře stupňovanou gradaci, jíž dodávají šmrnc přesvědčiví herci. Argo je prostě velmi milým překvapením letošního roku. Snímku dáváme 85%, recenze si můžete přečíst zde.
Legendární parta
| BontonFilm
Vánoce jsou za dveřmi. Ale nebuďme tak vážní, do kin zrovna běží Legendární parta (2012), kde se Santa podobá spíš ruskému kozákovi a celé to tak trochu připomíná animované Avengers. Tvůrci Shreka přinášejí poněkud neoriginální film, v němž se zápolí s Bubákem, nepřítelem Vánoc a dalších svátků. Děti na snímek samozřejmě vemte, jen se musíte srovnat s faktem, že český dabing za moc nestojí. Legendární partě dáváme 60%, recenze najdete zde.
Christopher Walken
Sedm psychopatů | Momentum Pictures
Do kin vstupuje i Sedm psychopatů (2012). Je důvod se jich obávat? V žádném případě! Novinka režiséra Martina McDonagha, režiséra povedeného filmu V Bruggách (2008), nezapře vliv Guye Ritchieho nebo Quentina Tarantina. Svérázné skupince herců vévodí podobně jako V Bruggách Colin Farrell. Farrell ve snímku ztvárnil postavu vyhořelého spisovatele, který se připlete ke krádeži psa. Na tom by nebylo nic neobvyklého, kdyby ono zvíře nepatřilo nebezpečnému gangsterovi. Věci se dají do pohybu a vy se budete skvěle bavit. Filmu dáváme 85%, recenze si můžete přečíst zde.
Ministr
Ještě jeden snímek týkající se politiky přináší tento premiérový týden. Film Ministr (2011) vám dokonale navodí pocity vysokého státního úředníka. A vy budete zcela jistě rádi za svou "obyčejnou" práci. Manipulace, intriky, lži, nedůstojnost. To všechno a ještě trochu víc přináší snímek pojednávající o ministru dopravy, který musí veřejnosti vysvětlit, co stálo za tragickou havárií autobusu. Bude to doslova a dopísmene hon na štvanou zvěř. Máte na něco takového žaludek? Ministrovi dáváme 60%, což se ovšem nerovná jeho šanci na přežití. O tom, jak to všechno dopadne, se přesvědčíte v kině. Recenze filmu si můžete přečíst zde.
Ještě nejsme ani v polovině výčtu premiér. Pro vyznavače životních dramat je tu
Proti větru
snímek Proti větru (2011). Chcete vědět jaké to je být mužem a žít s faktem, že vám manželka zmizela neznámo kam a vy musíte se dvěma malými dětmi začít znovu? Pravda, není to nic příjemného. Ale i takový je život. Recenze snímku najdete zde.
Dalším dramatem, které dokáže napsat život, je i snímek Kuře na švestkách (2011). Příběh pojednává o slavném teheránském houslistovi Nasser-Ali Khanovi, jemuž s
Golshifteh Farahani, Mathieu Amalric
e rozbijí housle. A protože není s žádnými dalšími spokojen, rozhodne se skoncovat se životem. Kuře na švestkách je novým filmem autorů kontroverzního snímku Persepolis (2007). V novince nicméně vystupují skuteční herci. A občas jsou neskuteční! Nechybí ani humor, kterým si od těžkostí života čas od času ulevíme. Recenze snímku si přečtěte zde.
A když už máme tak našlapaný premiérový týden, neměla by samozřejmě chybět nějaká ta "artovka", a pořádně divná. Holy Motors (2012) režiséra Leose Caraxe to ve všech směrech splňuje. Hlavní hrdina vystupuje hned v pěti filmech, které jsou vymezeny v čase 30 let. Důraz je tu kladen na "
Holy Motors
krásu gesta", krásu Paříže, čímž autor zároveň připouští pomíjivost materiálního světa. Možná se v tom zamotáte, možná vám to přijde jako neukotvené filosofování o životě, a nebo si to užijete právě kvůli oné "kráse gesta". Nic proti ničemu. Recenze Holy Motors najdete zde.
Láska v hrobě
Láska v hrobě (2012)
A teď něco z českých luhů a hájů, vlastně hřbitovů. Dokument Láska v hrobě (2012) vypráví milostný příběh dvou lidí, kteří přespávají na pražském hřbitovu. Když ale správa hřbitovu zahájí rekonstrukci, musí si dvojice hledat nové místo pro život. Místo toho však přichází rezignace, vyčerpání a sebedestrukce. Láska v hrobě je snímkem pro silné povahy. Autor povrchně nekličkuje mezi náhrobky. Nebojí se odkrýt kámen a pohlédnout do mrtvolného rozkladu. A to tu mluvíme o živých lidech. Velmi upřímné a působivé dílo. Recenze Lásky v hrobě si přečtěte zde.
Co kdybychom žili společně? (2012) táže se ve francouzsk
Jane Fonda, Pierre Richard
o-německé komedii Pierre Richard a další herci. Snímek pojednává o čtyřech starších lidech, kteří nechtějí strávit zbytek života v domově pro seniory. Chce to odvahu a odhodlání absolvovat něco podobného v 75 letech, pustit se do odhalování dávné zranitelnosti a užívat si života jako kdyby vám bylo dvacet. Pozitivní příklad nakonec! Recenze snímu si můžete přečíst zde.
Sledujte naše video s premiérami:
Přehled všech premiér najdete ZDE.