Mezipatra 2012: Druhá várka soutěžních filmů

Mezipatra 2012: Druhá várka soutěžních filmů
mezipatra-2012-druha-varka-souteznich-filmu

Mapa / Mapa para Conversar

Chile / 2011
82 min
Režie: Fernández Constanza
Scénář: Fernández Constanza
Obsazení: Francisca Bernardi, Mariana Prat, Moro Andrea
Oficiální text festivalu: Celovečerní debut režisérky Constanzy Fernández, která si na domácích festivalech v Chile vysloužila ocenění za nejlepší režii i cenu diváků, je příjemným komorním příběhem tří žen. Roberta je dcerou i matkou, Javiera je její přítelkyně a Ana je matkou Roberty. Z břehu rušného Santiaga se na podnět Roberty společně vypravují na celodenní výlet jachtou, kde se mořem vytvořená izolace rázem stává prostorem pro konfrontaci rozdílných světonázorů a tužeb. Roberta touží po bližším kontaktu s Javierou a zároveň po tom, aby její matka konečně akceptovala její vztah se ženou, kterou miluje. Ana touží po tom, aby měla její dcera spořádanou rodinu. Javiera zase prahne po uznání svého teoretického bádání v pornu. Jakmile ustane první vítr nejistot jejich odvážné plavby, děvčata zakotví, aby se občerstvila. Vztahy se začnou zajímavým způsobem prohlubovat a divák je svědkem nevtíravě humorného psychologického dramatu, které si je získá svým unikátním způsobem vyprávění.
mezipatra-2012-druha-varka-souteznich-filmu-1
Miláček / Lovely Man
Indonésie / 2011
76 min
Režie:
Teddy Soeriaatmadja
Scénář: Teddy Soeriaatmadja
Obsazení: Donny Damara, Raihaanun
Oficiální text festivalu: Oddaná devatenáctiletá muslimka Cahaya přijíždí do Jakarty hledat otce, který jí celý život posílá peníze (od útlého dětství ho neviděla). Když se ho dopátrá, zjišťuje, že její otec Saiful je teď transvestitní prostitutka Ipuy. Prvotní šok dcery rychle nahrazuje snaha o sblížení, kterému se Saiful/Ipuy urputně brání, a následuje drama vyvracející nejedno očekávání. Kromě překvapivého setkání se obě musejí vypořádat se svými nepříliš šťastnými rozhodnutími z nedávné minulosti, přičemž celý intimní herecký koncert se odehrává během jediné dlouhé noci v ulicích Jakarty. Donny Damara si za šarmantní Ipuy vysloužil na letošním Asijském filmovém festivalu ocenění pro nejlepšího herce. Mladinká Raihaanun Soeriaatmadja v roli spořádané dívky skrývající vlastní trable za cudný úsměv však za ním vůbec nezaostává. Miláček je o znovunacházení rodinných pout silnějších než jakékoliv jiné závazky, a přestože jde o dramatický příběh, režisér v něm nešetřil ani drsně vtipnými dialogy.
mezipatra-2012-druha-varka-souteznich-filmu-2
Místy oblačno / Cloudburst
Kanada / 2011
93 min

Režie: Thom Fitzgerald
Scénář: Thom Fitzgerald
Obsazení: Olympia Dukakis, Brenda Fricker, Kristin Booth
Oficiální text festivalu: „Já tě miluju jednatřicet let. Milovala jsem tě, i když jsi ztloustla, i když jsi oslepla,“ žádá drsná romantička Stella o ruku svou partnerku Dot. A tak se vydávají na společnou cestu z amerického venkova „tam, kde je to legální“, na sever do Kanady. Stella a Dot jsou Thelmou a Louisou v důchodovém věku a v energii, vyřídilce a talentu na průšvihy si se svými předchůdkyněmi nezadají. Jsou na útěku před zákonem, a co hůř, před vnučkou Molly, která chce nechat babičku zavřít do domu s pečovatelskou službou, a zbavit ji tak té nesnesitelné „kamarádky“ Stelly. Po cestě přiberou mladičkého striptéra bez domova a již jako trio odhodlaně pokračují ke státní hranici. Road movie o lásce tak krásné jako oblaka v západu slunce, o kterých Stella každý večer vypráví Dot, v Praze zahajuje festival za osobního uvedení režiséra Thoma Fitzgeralda, jehož Zahrada k pověšení (1997) zdobí letošní retrospektivní sekci Temné království.