43. týden-kinopremiéry: Sláva Jamesi Bondovi, sýru, fotbalu, hudbě, multikulturalismu a české zemi

43. týden-kinopremiéry: Sláva Jamesi Bondovi, sýru, fotbalu, hudbě, multikulturalismu a české zemi
Premiéry tentokrát začnou pěkně zostra. Do kin totiž míří Bojovnice (2011), německé drama vykreslující tamní neonacistickou scénu. "Hrdinkou" snímku je Marisa (Alina Levshin), mladá žena, která postupem času přichází o iluzi nadvlády čisté árijské rasy. Impulsem je pro ní setkání s afghánským mladíkem. I
Gerdy Zint
tady ovšem platí nepsané pravidlo, že mnohem horší než se do gangu (nejen neonacisticky smýšlejících) dostat, je vystoupit z jeho kruhu. Bojovnice není novým Kultem hákového kříže (1998), morální poselství snímku nicméně stojí za návštěvu kina. Filmu dáváme 70%, recenze najdete zde.
A teď je tu novinka od tvůrců České RAPubliky (2008), dokument z fotbalového prostředí Dva nula (2012). Zapomeňte ale na pobíhání 22 hráčů za míčem, číslo 22 tu nicméně hraje poměrně důležitou roli. Na dokumentu se totiž podílelo 22 filmových štábů. Ty během derby pražských "S" zabíraly vybrané návštěvníky letenského stadionu, členy ochranky a další svérázné postavičky ze zákulisí fotbalového svatostánku.
Dva nula
| AČFK
Výsledek je originální, (tragi)komický a připomíná rané snímky Miloše Formana. Tenhle dokument si nenechte ujít. A na tom, jaký je váš vztah k fotbalu, nesejde. Snímku Dva nula dáváme 80%, recenze si můžete přečíst zde.
Kozí příběh se sýrem
| BontonFilm
Když už jsme u těch českých filmů, musíme zmínit o pokračování animovaného Kozího příběhu se sýrem (2012). Předchozí film Kozí příběh - Pověsti staré Prahy (2008) měl divácký úspěch, a tak se tvůrci rozhodli přijít s pokračováním. Na české poměry jde o kvalitní a co se vzniku týče i velmi náročný počin, se zahraničními animáky ovšem tenhle projekt měřit síly nemůže. Kdo se těší na pokračování středověkých skopičin, toho snímek zklame. Návaznost na původní film je totiž velmi, velmi volná. Okaté, veselé postavičky Kuby, Máci a kozy nicméně děti spolehlivě zaujmou. Snímku dáváme 50%, recenze najdete zde.
Daniel Craig
Skyfall
Nejnovější agent Jejího Veličenstva s tváří Daniela Craiga vstupuje do kin jako jediný až zítra. Snímek Skyfall (2012) má ještě další prvenství, vyhnul se kritickým zrakům a perům novinářů. Ze zahraničí nicméně přicházejí signály, že jde o jednu z nejlepších bondovek vůbec.
Země česká, domov Tvůj!
Do kin vstupují další tři snímky, které jsme neměli možnost vidět. Těšit se můžete na tuzemský dokument Země česká, domov Tvůj! (2012). Jde o pestrobarevnou mozaiku, za jejímž vznikem stálo nemálo občanů České republiky. Což upomíná na Život v jednom dni (2011), dílo, které to vzalo hezky globálně již o rok dříve. Schválně, co nám o nás prozradí Země česká, domov Tvůj!
George Harrison
| EEAP Film Distribution
V dokumentárních žních budeme pokračovat i v případě snímku George Harrison: Living in the Material World (2012). Pod jeho vznikem je podepsán legendární režisér Martin Scorsese. Ten si pro svůj nejnovější dokument vybral osobnost na první pohled nenápadného "Brouka" George Harrisona. Těšit se můžete na krásné písničky, zajímavé respondenty, no zkrátka pozitivní dokument se vším všudy. Recenze snímku si můžete přečíst zde.
Samsara
| Oscilloscope Pictures
Na závěr vám představíme Samsaru (2011), nejnovější filmový projekt Rona Fricka, autora nestárnoucí Baraky (1992). I v případě Samsary jde o výlet do všemožných koutů naší planety. Obrazová a hudební meditace beze slov je skvostným uměleckým dílem. Recenze najdete zde.
Sledujte naše video s premiérami:
Přehled všech premiér najdete ZDE.