Tržby v českých kinech: Asterix a Obelix jsou na čele žebříčku

Tržby v českých kinech: Asterix a Obelix jsou na čele žebříčku
Hraný snímek Asterix a Obelix ve službách jejího veličenstva ve 3D (2012) vydělal o premiérovém víkendu více jak 4 miliony korun. Pokračování filmu o dvou svérázných Galech přilákalo do kin přes 29 tisíc diváků. Šlo pravděpodobně opět hlavně o děti a jejich rodiče. Na tuto cílovou skupinu se distributoři zaměřují delší dobu, a snaha se vyplácí. Dokladem je i nejnovější "Asterix",kterého sice recenzenti nešetří, distributoři nicméně těží hlavně ze slavné komiksové předlohy.
Brady Allen
Kultovní postavení má i duchařská série Paranormal Activity. Nejnovější díl Paranormal Activity 4 (2012) vstoupil do kin minulý čtvrtek. A diváci kina vzali doslova útokem. Film vydělal 2.6 milionu korun, přičemž na něj přišlo 20 tisíc adrenalinových nadšenců. Vzhledem k tomu, že první "Asterix" byl nasazen ve 112 (!) kinosálech a Paranormal Activity 4 pouze v 69 (zajímavá symbolika), nemají Galové zas až takovou převahu.
Hotel Transylvánie
| če
Na třetí místo klesla další "duchařina", i když v případě Hotelu Transylvánie (2012) jde o drákulovskou animovanou komedii. Světe div se, pro děti a jejich rodiče. V kinech nechalo necelých 12 tisíc platících diváků téměř 1.7 milionu korun. Což je oproti předchozímu víkendu pokles o téměř 50%. Na předních příčkách žebříčku top20 ovšem nějaký ten animák být prostě musí, to je nepsané pravidlo.
Bruce Willis
Looper
Na čtvrtou příčku kleslo akční sci-fi Looper (2012) s Brucem Willisem a Josephem Gordon-Levittem v hlavních rolích. 8 tisíc diváků nechalo v
Liam Neeson
96 hodin: Odplata
pokladnách kin 1.2 milionu korun. Snímek je na tom ve výsledku lépe než aktuálně šestý 96 hodin: Odplata (2012). Akční pokračování s Liamem Neesonem má totiž celkové tržby o necelých 200 tisíc korun vyšší, ale též týden v kinech k dobru. Bruce je zkrátka větší tahoun.
Nejvýše postaveným českým filmem žebříčku je historické drama Ve stínu (2012). Detektivka s nádechem filmu noir skončila pátá, po víkendu vydělala necelý 1 milion korun, když na ní přišlo téměř 7 tisíc diváků. Pojďme tedy trošku srovnávat.
Jiří Štěpnička, Ivan Trojan
Jiří Štěpnička a Ivan Trojan ve filmu Ve stínu (2012) | Alžběta Jungrová
Snímek Ve stínu za 6 týdnů v kinech utržil téměř 18 milionů korun. Výpravně, technicky i scenáristicky o poznání chudší Svatá čtveřice (2012) režiséra Jana Hřebejka utržila o pár desítek tisíc více, nicméně za 9 týdnů. To dává naději nejen Davidu Ondříčkovi, ale též ostatním tvůrcům, kteří se nebojí vstoupit do dražší výpravné produkce s mezinárodní účastí. Ty peníze se sice budou vracet pomaleji, ale jak je vidět z žebříčku tržeb, zájem o podobné filmy tady prostě je.
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.