40. týden-kinopremiéry: Neobyčejná filmová přehlídka

40. týden-kinopremiéry: Neobyčejná filmová přehlídka
The Possession (2012)
A začneme pěkně zostra, na diváky totiž bude uvržena Kletba z temnot (2012). Režíroval ji seveřan Ole Bornedal a do jedné z hlavních rolí obsadil Jeffrey Dean Morgana. Ten si láme hlavu nad tajuplnou krabičkou, která na jeho dceru uvrhne děsivou kletbu. Horor Kletba z temnot oplývá důmyslně budovaným napětím, což ocení nejeden fanoušek žánru. Snímku dáváme 60%, recenze si můžete přečíst zde.
Hotel Transylvánie
| če
Když už jsme se dotkli té duchařiny, tak tu máme trošku odlehčenější animovanou zábavu v Hotelu Transylvánie (2012). Tomu vévodí samotný Drákula, který má problémy s tvrdohlavou dcerkou Mavis. Mladá upírka se zamiluje do kluka z masa a kostí, což se Drákulovi protiví stejně jako krucifix nebo kvalitní česnek z českých zahrádek. Ano, co do příběhu je to klišé, nějaký ten dobrý vtípek ovšem čekat můžete. A bát se vaše děti u Hotelu Transylvánie nebudou. Což lze brát jako bod k dobru. Snímek hodnotíme 50%, recenze najdete zde.
Anna Kameníková, Tomáš Vorel Jr.
Cesta do lesa - Tomáš Vorel jr. ještě s Annou Linhartovou-Kameníkovou | VOREL FILM
Režisér Tomáš Vorel je svérázný člověk. Přesvědčil nás o tom kultovním snímkem Kouř (1990), Skřítkem (2005), ve kterém se nemluvilo, nebo (anti)civilizační komedií Cesta z města (2000). Na tu autor navazuje snímkem Cesta do lesa (2012), kde se pojídají kouzelné houby, myslivci střílejí krásné srnce a lesníci vyvracejí stromy z kořenů. A dojde tu i na jeden milostný románek "divoženky" a vegetariánky Anyny (Anna Linhartová) a masožravého myslivce Ludvy (Tomáš Vorel Jr.). Nejednou se protiklady přitahují, což vyvolá celkem solidní pozdvižení. Vorlova poetika není pro každého, kdo ale přistoupí na režisérovu hru, nebude z kina odcházet s prázdnou. Cestě do lesa dáváme 60%, recenze si můžete přečíst zde.
Liam Neeson
Liam Neeson se vrací ve filmovém pokračování 96 hodin: Odplata (2012). V předchozím snímku mu unesli dceru. A on se za to pomstil nevídanou krutostí. Teď se pro změnu mstí únosci, kteří přišli o své syny. A tak to tentokrát neschytá "jen" Neesonova filmová dcera, ale též manželka. Že ne všechna pokračování úspěšných filmů půjdou ve šlépějích svých předchůdců, o tom vás přesvědčí 96 hodin: Odplata. Špatná režie akčních scén, to je, co z téhle slibné akční podívané bije do diváckých mozků. Jednoznačné zklamání, které coby producent zaštítil věhlasný Luc Besson. Filmu dáváme 50%, recenze si můžete přečíst zde.
Karel Reisz
| CinemArt
A teď něco z českých luhů a hájů. Dokument Karel Reisz, ten filmový život (2012) pojednává o jednom z našich nejslavnějších režisérů, Karlu Reiszovi, který se chytil za oceánem. V očích české veřejnosti žil ve stínu slavnějšího Miloše Formana, dokumentární film si ovšem Karel Reisz po zásluze zaslouží.
Tambylles
Do kin míří i "famácký" Tambylles (2011), dramatický snímek vyprávějící příběh mladého muže, který se po návratu z vězení snaží začlenit zpátky do společnosti a "normálního" života. Povede se mu to? To vám neprozradíme. Slibné to nicméně je už proto, že byl Tambylles uveden na festivalu v Cannes.
Hasta la Vista!
A teď se trošku uvolníme, ale ne tak úplně. Hasta la Vista! (2011) přináší tragikomickou linii ne nepodobnou prcičkovské sérii. Jenže tenhle snímek je dílem Belgičanů a hlavní role sexuchtivých kamarádů ztvárnili tři invalidní mladíci. Bez nadhledu a sebereflexe se to tedy neobejde. Naštěstí je snímek věcný a prost přehnaného sentimentu. Recenze filmu Hasta la Vista! si můžete přečíst zde.
4. revoluce - energetická soběstačnost
| Aerofilms
Ne, ne, ještě nekončíme. Dále v kinech uvidíte německý dokumentární hit 4. revoluce (2010), který se u nás promítá dva roky od jeho uvedení u našich západních sousedů. Na dokumentu je unikátní, že si nevystačí s mapováním energetických možností dneška, ale předkládá i možná řešení do budoucna. Což ukazuje celé Německo tím, že se zříká jaderné energetiky.
Zdeněk Svěrák, Petr Reidinger, Miloň Čepelka
Zdeněk Svěrák na divadelních prknech | Divadlo Járy Cimrmana
No a nakonec je tu jedna libůstka, dnes 4. října budou totiž kina od 19:00 v přímém přenosu a HD kvalitě uvádět živé divadelní představení z Divadla Járy Cimrmana České nebe (2010). "Tenhle kus, co hrajem vám..." před dvěma lety zrežíroval Ladislav Smoljak. Bez toho se už ale budete muset obejít. Odešel... do českého nebe.
Sledujte naše video s premiérami:
Přehled všech premiér najdete ZDE.