Václav Marhoul chce zfilmovat Nabarvené ptáče. Práce zaberou čtyři roky!

Václav Marhoul chce zfilmovat Nabarvené ptáče. Práce zaberou čtyři roky!
| Lorimar Film Entertainment
Spisovatel Jerzy Kosinski už jednu filmovou adaptaci vlastní knihy má. Jde o snímek Byl jsem při tom (1979), kde zazářil Peter Sellers v roli zahradníka, který k mediální slávě přišel. Snímek režiséra Hala Ashbyho je humornou freskou karikující svět médií.
Melvyn Douglas, Peter Sellers
Peter Sellers ve snímku Byl jsem při tom ztvárnil postavu zahradníka, který se dostal až do Bílého domu. | Lorimar Film Entertainment
V případě Nabarveného ptáčete však půjde o mnohem drsnější téma. Hrdinou románu je malý židovský chlapec, který se před holokaustem ukrývá na polském venkově. A nesetkává se tu zrovna s odvahou a pochopením zaostalých vesničanů. Válku však nakonec přečká a shledá se i s rodiči, kteří jej na venkov v dobré víře vyslali.
vaclav-marhoul-chce-zfilmovat-nabarvene-ptace-prace-zaberou-ctyri-roky-1
Václav Marhoul získal práva ke zfilmování Nabarveného ptáčete. Knihu vlastnoručně přepsal do podoby filmového scénáře. Šlo mu to tak dobře, že se scénář bude ucházet na nadcházejícím festivalu v Cannes o Cenu Krzysztofa Kieślowského, ocenění scénářů ze střední a východní Evropy.
Tobruk
Tobruk byl zatěžkávací zkouškou hlavně pro herce. | Photos copyright © Bioscop
Další dva roky si Václav Marhoul vyhrazuje na financování filmu, o jehož koprodukování již mají zájem britské, francouzské a polské společnosti. Rozpočet odhaduje Marhoul na 120 milionů korun. Snímek by se měl natáčet v Polsku a na Ukrajině se zahraničními herci. Tím nejdůležitějším bude hlavní hrdina, chlapec s židovskými rysy, který v průběhu šesti let zažije ty nejhrůznější projevy (ne)lidského chování. S čímž by mohl mít režisér problém. Vystavit něčemu podobnému - sice "jen" v rámci natáčení filmu - nevinné dítě, není jen tak. Václav Marhoul je prostě tvůrce, který se velkým výzvám nevyhýbá. Jako pravděpodobné vidí dokončení filmu na podzim roku 2016.