38. týden-kinopremiéry: Bitva s prohibicí, se slovy, usměvavým fotbalistou a bastardy

38. týden-kinopremiéry: Bitva s prohibicí, se slovy, usměvavým fotbalistou a bastardy
| SMPSP
Země bez zákona (2012) je nejnovějším filmovým počinem režiséra Johna Hillcoata, autora postapokalyptické Cesty (2009). I v případě novinky jde o adaptaci literárního díla, které napsal Matt Bondurant, vnuk jednoho z trojice bratrů Bondurantových. Ti se před 2. světovou válkou živili v zapadlé vesničce severoamerického jihu ilegálním pálením whisky, za což přišla z "civilizovanějšího" severu odplata. Vládla totiž prohibice ruku v ruce s policejní šikanou. Bratři Bondurantovi však měli svou hrdost, takže se kvůli "ohnivé" vodě strhla krvavá řež.
Tom Hardy
| The Weinstein Company
Zemi bez zákona filmovým scénářem zaštítil Nick Cave, který již s režisérem Hillcoatem nejednou spolupracoval. V případě nejnovější látky ovšem australský hudebník, scenárista a příležitostný herec šlápl poněkud vedle. Snímku totiž chybí napětí, jednotlivé scény působí až příliš strojeně, což nemohou zachránit ani prvotřídní výkony herců. Na svět se nedá pohlížet jen černobílou perspektivou. Shia LaBeouf nemůže být v roli jednoho z bratrů Bondurantů jednoznačně kladným hrdinou. Naopak Guy Pearce působí v roli detektiva z města přehnaně démonicky. Černěji než černě.
Guy Pearce
| SMPSP
Zemi bez zákona přesto dáváme 80%, protože kromě scénáře ve snímku všechno skvěle funguje. Nick Cave by se možná měl držet svého skladatelského kopyta, které mu jde na jedničku s hvězdičkou. Recenze filmu si můžete přečíst zde.
Druhou premiérou týdne je romantické drama The Words (2012), které si pohrává s několika časovými rovinami. Taktéž by se mohlo líbit příznivcům Předčítače (2008), který ovšem zpracovával o poznání závažnější téma. O co jde v dramatu The Words? Mladý spisovatel (Bradley Cooper) napíše světový bestseller. Na tom by ještě nebylo nic zvláštního. Po nějaké době ho ovšem kontaktuje tajemný muž s tváří Jeremyho Ironse. A jak už asi tušíte, právě tento starý muž si nárokuje práva na úspěšný román. Veleúspěšný mladý spisovatel musí s pravdou ven, jinak přijde o vše, Zoë Saldanu nevyjímaje.
Bradley Cooper, Zoe Saldana
The Words - Bradley Cooper a Zoë Saldana
The Words platí za jedno z příjemných překvapení letošního roku. Snímek oplývá chytrým příběhem, podmanivou atmosférou a výbornými hereckými výkony. My mu dáváme 85%, recenze si můžete přečíst zde.
Anders W. Berthelsen
A teď jeden dánský film odehrávající se v Argentině. Ano, čtete správně, SuperClásico (2011) sice je původem z trudnomyslného severu, prostředí latinskoamerické Argentiny mu nicméně vtisklo o poznání prosluněnější náladu. Příběh manžela, jehož žena si najde mladého milence z řad argentinských fotbalistů, je pohodovým snímkem pro všechny, které trápí úbytek slunce a rádi se pobaví u nenáročné komedie. Snímku dáváme 80%.
Největší přání
Proslulý dokumentarista Jan Špáta si v roce 1964 jako svůj vůbec první snímek zvolil anketní film o životních hodnotách mladých lidí Největší přání (1964). K tématu se poté ještě jednou vrátil a v roce 2012 se o něco podobného pokouší dokumentaristka Olga Špátová ve snímku téhož názvu. Největší přání (2012) jsme bohužel neměli možnost vidět. Bude zajímavé sledovat v čem se názory a hodnoty mladých od roku 1964 změnily. Co myslíte?
Bastardi 3
| Bison & Rose
A to "nejlepší" nakonec. Do kin vstupují Bastardi 3 (2012), závěrečné dějství projektu učitele, herce, producenta, režiséra a scenáristy Tomáše Magnuska. Magnusek se ve trojce konečně odhodlal i k režírování a výsledek stojí za to! Magnusek kupříkladu mučí jednoho ze svých žáků v kotelně školní budovy ocelovou tyčí. Ale co, žáci jsou nevychovaní, dovolí si téměř vše, tak jim to ten Magnusek vrací i s úroky. Sledování Bastardů 3 bude chtít hodně odvahy. My ji zatím nenašli.
Sledujte naše video s premiérami:
Přehled všech premiér najdete ZDE.