Vzniká scénář filmu a seriálu o T. G. Masarykovi v době hilsneriády, pracovní název Rituál

Vzniká scénář filmu a seriálu o T. G. Masarykovi v době hilsneriády, pracovní název Rituál
Tomáš Garrigue Masaryk šel velmi často proti obecným názorům.
Je neuvěřitelné, že po třiadvaceti letech od Sametové revoluce, ale ani nikdy předtím, nebyl realizován jediný hraný snímek o Masarykově životě, ať už v kategorii celovečerního filmu, televizního seriálu nebo inscenace. Filosof Václav Bělohradský vyjádřil nedávno názor, že hlavním důvodem, proč o TGM dosud v této oblasti nic nevzniklo, je nedostatek odvahy,“ říkají scénáristé Tomáš Bojar, Šimon Špidla a Ondřej Gabriel.
Masarykův život podle nich poskytuje ohromující množství potenciálních námětů s různou mírou dramatických, psychologických ale i komediálních prvků. O většině široká veřejnost neví nic, nebo jen velmi málo. Přitom jde o náměty nepochybně atraktivní i pro dnešní publikum.
vznika-scenar-filmu-a-serialu-o-t-g-masarykovi-v-dobe-hilsneriady-pracovni-nazev-ritual
Tomáš Garrigue Masaryk šel velmi často proti obecným názorům.
Jedním z nejzajímavějších je příběh nevyjasněné vraždy Anežky Hrůzové a následného nespravedlivého obvinění a odsouzení židovského mladíka Leopolda Hilsnera. Tzv. hilsneriáda rozdělila český národ podobně jako Dreyfusova aféra Francii a Masarykovi, který se angažoval ve prospěch obžalovaného, vynesla hlubokou nenávist prakticky všech vrstev české společnosti. Nenávist, která nekončila jen slovními a žurnalistickými útoky, ale přerostla i ve fyzické napadání Masarykovy rodiny a málem ho přinutila opustit vlast.
Hilsneriáda není jen napínavým příběhem vyšetřování brutálního zločinu a následným soudním dramatem. Je i pohledem do duše tehdejších Čechů, jejich myšlenkových stereotypů, strachů, nenávistí i nadějí. Mýtus židovské rituální vraždy, kterému v letech 1899 – 1900 uvěřila většina národa, je dnes již mrtvý. Modely myšlení a chování, které se během hilsneriády objevily, jsou však podle tvůrců jako vystřižené z reality České republiky roku 2012.
Jsme přesvědčeni, že scénář k filmu a televiznímu seriálu se společným pracovním názvem Rituál, na kterém pracujeme už několik let, se svou netradiční formou a důrazem na osobní hledisko jednotlivých postav dotýká i dneška. Češi se totiž od té doby příliš nezměnili. Tenkrát na přelomu století se však objevila skupina odvážných lidí, kteří šli do zdánlivě prohraného střetu i za cenu dnes nepředstavitelného osobního rizika. Možná kdyby takoví existovali i dnes, připravovali bychom film o nich,“ tvrdí tvůrci.
Zdroj: ArtsMarketing