Recenze: Země bez zákona by si zasloužila MNOHEM lepší scénář

Recenze: Země bez zákona by si zasloužila MNOHEM lepší scénář
| The Weinstein Company
Tom Hardy
| The Weinstein Company
Dlouho jsem neviděl, aby se film s tak úžasnými herci a s tak schopným režisérem (John Hillcoat) musel potýkat s tak nezajímavým scénářem (Nick Cave, na motivy knihy, na motivy skutečných událostí).
Ne že by byl scénář vyloženě špatný, ale je pouze průměrný a tudíž výrazně horší než většina ostatních složek tohoto filmu.
Scénář se údajně velmi přesně drží skutečných událostí, ale ty jsou smontovány do dvouhodinového filmu způsobem, který má k realitě hodně daleko a je spíš výstavní skříní nejzákladnějších scenáristických pouček. A to ještě ne pro filmové scenáristy, ale pro autory videoher.

Trailer:

Samozřejmě nevím, jak přesně to historicky bylo, ale odmítám věřit tomu, že postavy příběhu vypadaly a jednaly přesně takhle. Když se poprvé objeví na plátně Guy Pearce, je to jako by měl na čele napsáno "Já jsem hrozná svině, celý film budu hrozná svině, ale naštěstí mě nakonec potká špatný konec. A možná jsem gay a stydím se za to." Když se poprvé objeví na plátně Gary Oldman, je to jako by měl na čele napsáno "Já vypadám jako hrozná svině, ale později se ukáže, že jsem fér chlap s hodným srdcem." Když se poprvé objeví Mia Wasikowska, jako kdyby měla na čele "Jsem nedostupný anděl, a když bude konečně setřen pel mé nevinnosti, bude z toho osudový průser." Od třetiny filmu je jasné, že Shia LaBeouf hraje nejmladšího bratra, který bude muset rychle dospět a udělá při tom strašnou unáhlenost... A tak dále, u naprosté většiny postav a naprosté většiny zvratů.
Shia LaBeouf
Země bez zákona (2012) | The Weinstein Company
Jsou filmy, u kterých takový scénář není na závadu. U tohoto filmu to na závadu je, protože většina ostatních aspektů filmu pripomíná spíše drsné, syrové, nepředvídatelné, brutální gangsterky / westerny, a jeho zvraty jsou napsané tak, že by chtěly diváka šokovat a překvapovat, což se jim bohužel většinou nedaří.
Je to fakt veliká škoda, protože herecké výkony jsou většinou skvělé a postavy jsou díky tomu zajímavě prokreslené (s výjimkou dvou ženských hrdinek, které jsou tak triviálně napsané, že jsou spíše rekvizitami). Stejně tak jednotlivé režijní nápady jsou zhusta zajímavé. Dokonce i dialogy se občas blýsknou něčím chytrým / vtipným (Tom Hardy místo důležitých hlášek občas jen odfrkává, z čehož se stane slušný running joke).
Ale tyto slušné epizody nejsou slepeny dohromady do pořádného soudržného celku se zajímavě se vyvíjejícími postavami. Je to škoda, protože tenhle film by si to fakt zasloužil.
Hodnocení: 70%
P.S: Slovem "scénář" myslím "děj hotového filmu", nikoliv nutně to, co napsal Nick Cave do word processoru a co mohlo být po něm ještě zásadně upravováno.
P.P.S: U filmu, odehrávajícího se v roce 1930, mě zarazilo, že někde na začátku v českých titulcích někdo mluvil o druhé světové válce. Bohužel jsem nestihl přesně zaregistrovat co to mělo znamenat nebo jestli jsem neměl halucinace...