R.I.P. Zemřel sympatický obr ze Zelené míle Michael Clarke Duncan

R.I.P. Zemřel sympatický obr ze Zelené míle Michael Clarke Duncan
| 2001 Warner Bros.
V červenci letošního roku Duncan prodělal těžký infarkt. Pro jeho blízké přátele byla tato informace překvapením, neboť se dle jejich slov těšil dobrému zdravotnímu stavu, sportoval a nikdy si nestěžoval na zdravotní problémy. I přes optimistické prognózy lékařů se nedokázal z této nešťastné události plně zotavit a ve věku pouhých 54 let nás v pondělí ráno opustil.
Duncan začínal malými rolemi v televizních seriálech a dost možná by nikdy naplno nepřekročil práh obrazovky, nebýt Bruce Willise, s nímž se sešel při natáčení katastrofického hitu Armageddon (1998). Právě Willis řekl tvůrcům Zelené míle (1999, r. Frank Darabont), že je Duncan ideálním hercem pro roli Johna Coffeyho. Duncan se své první velké šance chopil s maximální přesností a navzdory svým proporcím vytvořil ohromně zranitelnou a citlivou postavu, která se okamžitě zapsala do srdcí diváků po celém světě.
rip-zemrel-sympaticky-obr-ze-zelene-mile-michael-clarke-duncan
Armageddon (1998)
Od té doby neměl o zajímavé role nouze. Zahrál si (znovu s Willisem) v úspěšné komedii Můj soused zabiják (2001), v níž projevil nemalý komediální talent. Nepřehlédnutelný byl též ve snímcích Planety opic (2001, r. Tim Burton), Král Škorpion (2002, r. Chuck Russell), Daredevil (2003, r. Mark Steven Johnson) či v komiksovém hitu Sin City (2005, r. Robert Rodriguez).
I přes filmové úspěchy nezanevřel na televizní tvorbu. Zazářil coby host v sitcomu Dva a půl chlapa (2003) a v loňském roce ztvárnil jednu z hlavních rolí v seriálu The Finder (2011), který je spin-offem populárních Sběratelů kostí (2005). V srdcích diváků bude navěky zapsán jako herecký obr se zcela jedinečným hlasem, který disponoval nejen svaly, ale i skutečným hereckým talentem. Filmovému světu bude chybět. Přejme mu klidný spánek.