Retro recenze: Chata v horách - ukázková hra s žánrem (TV tip)

Retro recenze: Chata v horách - ukázková hra s žánrem (TV tip)
Chata v horách | Lionsgate
Chata v horách
Chata v horách | Lionsgate
Na první pohled vypadá Chata v horách (2011) jako tradiční hororové béčko s partou mladých idiotů, kteří si vyrazí do odlehké chaty zachlastat/zasouložit. Jenže již první minuty filmu tuhle trailerovou malou lež (viz níže) rychle utnou, když vás tvůrci zavedou do jakési tajné základny, která mladé sleduje. A pak...
... pak by byla hrozná škoda ještě něco prozradit. Recenzovat Chatu v horách je zatraceně nevděčná pozice ve chvíli, kdy člověk nechce spoilerovat. Značné kouzlo celé podívané totiž tkví v tom, že nevíte, co se bude dít v následujících minutách a že ani netušíte, o co ve filmu ve skutečnosti jde. Wheedon vzal otřepanou béčkovou zápletku jako základ pro něco úplně jiného a když už budete mít pocit, že i druhý plán jste prohlédli, přijde famózně ujetá finální třicetiminutovka, ve které už se bortí úplně všechny hranice a ani divák s tou největší fantazií nemá velkou šanci odhadnout, jakou šílenou scenáristickou jízdu si pro něj tvůrci připravili.

Trailer:

Chata v horách
Protože nemůžu citovat konkrétní scény, abych zážitek nepokazil, řeknu jen, že je Chata v horách hodně blízko ujetostem typu Evil Dead (1981) a Braindead (1992) a že kdyby Sam Raimi nevyměknul, točil by dnes pravděpodobně něco takového. Wheedon je opravdový magor, ale v tom dobrém slova smyslu, kdy vidíte člověka, který si hraje jako pominutý a je strašná zábava ho u toho sledovat. Ano, ne všechno tu vyšlo na sto procent. Casting mladých mohl být o něco lepší a prostřední třetina, která se věnuje "klasickému teenagerovskému hororu", mohla být režijně trochu svižnější.
Celek nicméně šlape a rozuzlení má takové koule, že se až divím, že k němu studio svolilo. Škoda, že Drew Goddard (Whedon je podepsán pouze pod scénářem a produkcí) nedokázal podobně nápaditě zpracovat Zlý časy v El Royale, kde se pokouší o totéž, ale chybí mu k tomu promyšlenější základ.
Zkrátka neotálejte a na Chatu v horách se dnes večer v televizi podívejte. Podobných hravých kousků se moc netočí a když, málokdy tak dobře vyjdou.
Hodnocení: 85%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
P.S. Jednoho z těch mladých blbců hraje Chris "Thor" Hermsworth.
P.P.S. Jeden spoiler na konec: Nejlepší scéna s jednorožcem od Blade Runnera (1982). A teď mi zkuste tvrdit, že nejste opravdu zvědaví :)