Tvůrci dokumentu Česká RAPublika tentokrát o souboji Sparty a Slávie

Tvůrci dokumentu Česká RAPublika tentokrát o souboji Sparty a Slávie
Distribuce celovečerního snímku, který při svém uvedení na Letní filmové škole nebo v soutěži dokumentů na MFF v Karlových Varech vyvolal velký zájem a ohlas, se ujala Asociace českých filmových klubů. „Dva nula je film, který je neobvyklý přinejmenším způsobem svého vzniku,“ tvrdí autoři Pavel Abrahám a Tomáš Bojar. „Celý byl totiž natočen za jeden jediný večer, s využitím rekordního počtu filmových štábů. Tradiční derby se nám stalo kulisou pro společenskou komedii. Od začátku nám bylo jasné, že se pouštíme do hodně riskantního podniku, že jde o experiment s otevřeným koncem. Nyní máme ale pocit, že se ten risk vyplatil. Získali jsme totiž materiál, který je velmi vtipný, autentický a který podle nás nepostrádá ani výtvarnou kvalitu,“ dodávají tvůrci filmu.
Ve snímku se dle tvůrců můžeme těšit na velmi pestrou mozaiku postav: od ochranky, přes fanatické sázkaře, žáčky fotbalové přípravky, pečlivě oblečené dámy, distingovaného novinového kritika, dezorientované italské turisty, komentátory jedné televizní stanice až po rohový praporek či mouchy u reflektorů na stadionu. „Šlo nám o to ukázat, jak různí lidé různě prožívají stejnou věc,“ popisují autoři svůj základní záměr. Jelikož byly jednotlivé postavy snímány zdálky a s využitím mikroportů, na přítomnost filmařů poměrně rychle zapomněly. „Lidé se tak ve filmu projevují takoví, jací skutečně jsou – živí, přirození a často zábavní. Co kamera, to jedinečný vhled do různých pater tribuny i různých pater dnešní společnosti.“
b2a05a50
Abrahám a Bojar v roce 2008 debutovali s filmem Česká RAPublika, který si rychle vydobyl přízeň diváků a získal několik cen. I když by se mohlo zdát, že od rapu k fotbalu může být daleko, dle nich tomu tak není: „Ty filmy jsou si svým východiskem vlastně docela podobné. Oba uchopují známý a lidmi oblíbený fenomén novým, dost nečekaným způsobem. Oba jsou dělané tak, aby oslovily i lidi zvenčí. Oba jsou podle nás docela zábavné, ale přitom ne pokleslé. V obou dvou se určitá prvotní sympatie či otevřenost k zobrazovanému prostředí pojí s určitým odstupem od něj,“ vysvětlují autoři.
Česká premiéra komedie Dva nula je naplánována na 25. října 2012.