US tržby: Čtvrtý Bourne odkazuje snaživě, bude to ale na úspěch stačit?

US tržby: Čtvrtý Bourne odkazuje snaživě, bude to ale na úspěch stačit?
Andrew Garfield – Amazing Spider-Man
Upřímně, tenhle souboj nemohl skončit jednoznačným vítězstvím, protože původní trilogie platí za jednu z nejlepších akčních sérií, jaká kdy vznikla (ne náhodou si Bourneovo ultimátum (2007) vysloužilo u nás čtvrtou pozici v  TOP10 nejlepších akčních filmů všech dob). Snahy o co nejvěrnější odkaz byly – vrátilo se hodně vedlejších postav z původních filmů a na režijní sesli usedl scenárista původní trilogie. I přesto si snímek odnáší rozpačité reakce, nicméně s dodatkem, že pokud něco čtvrtý díl dokázal, pak to, že má série dál o čem vyprávět. Diváci návrat/nenávrat ocenili 40 miliony za první víkend.
To určitě není málo a stačilo to na první místo v žebříčku. Dvojka ale startovala s 52 a trojka dokonce s 69, přičemž ani jeden z dílů nestál tolik, co Odkaz. 125 milionové tržby se budou dohánět ve světě, kde pravděpodobně čtyřka díry zahojí. Jestli to ale producenty přesvědčí k pátému dílu, na to bych úplně nesázel. Studio nepochybně věřilo ve větší startovné.
Zach Galifianakis, Will Ferrell
The Campaign (2012)
Na dvojce další novinka, Rková komedie The Campaign (2012), kde proti sobě stojí v politické soutěži Will Ferrell a Zach Galifianakis. To je zatraceně vděčná komediální kombinace, jejíž šance na úspěch zvedl i režisér Jay Roach (série Austin Powers, Jeho fotr, to je lotr! / 2004). Roach dostál pověsti schopného krejčího a přestože tradičně nepřináší nic chytrého, žánrově to funguje. 27 milionů za první víkend není revoluce, u podobných taškařic je ale šance, že budou padat pomalu. Na třetí místo ustoupil Temný rytíř povstal (2012), jemuž na domácí metě chybí 10 milionů ke zdolání čtyřstovkové hranice. A celosvětově má 835 milionů, což je za 3 týdny výborný výsledek.
Tommy Lee Jones, Meryl Streep, Steve Carell
Druhá šance (2012) | BontonFilm
Na čtyřce poslední nováček, hořká komedie Druhá šance (2012). V ní Meryl Streep a Tommy Lee Jones křísí po letech manželskou jiskru za pomoci terapeuta Stevea Carella. Z poměrně laciné zápletky se především díky schopným hercům povedlo vykřesat solidní výsledek, jehož 20 milionů je adekvátním číslem vzhledem k silné konkurenci. Dále již jen staří známí z minula. Pětka patří Deníku slabocha 3 (2012). Šestá pozice propadáku Total Recall (2012), jemuž pomalu pohasíná šance na lepší zítřky. Ani ve světě se totiž remaku příliš nedaří. Na sedmém místě výrazně lepší zisky – Doba ledová 4: Země v pohybu (2012) tento víkend oslavila celosvětově tři čtvrtě miliardy. Je neskutečné, jak diváci na tuhle vyšeptalou animovanou sérii slyší.
Na osmé pozici megaúspěšný přisprostlý Méďa (2012), na devítce nepříliš úspěšné Let's Dance 4 (2012). O desítku se tentokrát dělí s 2.2 miliony dva filmy: solidně vydělávající komiksový restart The Amazing Spider-Man (2012 / 690 mega celosvětově) a komediální propadák Sousedská hlídka (2012).
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.