32. týden-kinopremiéry: Nový Bourne, upovídaný Cronenberg, okouzlující Hushpuppy a Labuda v Chorvatsku

32. týden-kinopremiéry: Nový Bourne, upovídaný Cronenberg, okouzlující Hushpuppy a Labuda v Chorvatsku
Bourneův odkaz
Cosmopolis (2012), novinku svérázného Davida Cronenberga, mohli shlédnout již návštěvníci festivalu v Karlových Varech. Spolu s publicisty se diváci rozdělili na dva tábory: těch, co Cronenberga a jeho nové poselství adorují, a těch druhých, kteří si o něm myslí, že se snaží ohromit rádoby pseudointelektuálštinou. Snímek si bere na paškál svět bohatých a mocných, což je jistě žhavé téma současnosti, kdy si všichni půjčují a vyhýbají se zodpovědnosti.
Sarah Gadon, Robert Pattinson
V Cosmopolis hraje slavný "upír" Robert Pattinson a není to vůbec špatná volba. Otázkou ovšem zůstává, co si z filmu, který se z valné části odehrává v limuzíně newyorského boháče, vzít. Navíc je to neskutečně upovídaná podívaná. Dílem jde o vyprázdněná slova pro slova, co se ohánění filosofií. Fanoušci Pattinsona a konspiračních teorií mají jasno, pravdou ovšem je, že režisér Cronenbergova formátu má na víc. A nutně nemusí jít o to, aby se podbízel divákovi. Snímku dáváme 50%, recenze si můžete přečíst zde.
Jeremy Renner
Bourneův odkaz
A je tu agent Bourne. Nyní s tváří Jeremyho Rennera, který si v Bourneově odkazu (2012) vyměnil roli (a identitu) s Mattem Damonem. Snímek jsme neměli možnost vidět, série každopádně s Damonovou neúčastí poněkud ztrácí. Navíc je otázkou, kam až se dá tenhle fenomén natáhnout. V "Odkazu" jsou všechny akční propriety, svůdné ženy nevyjímaje (Rachel Weisz). Z novinky Tonyho Gilroye se tak pohříchu stává poněkud tuctová akční podívaná. Recenze najdete zde.
Quvenzhané Wallis
Divoká stvoření jižních krajin | Aerofilms
Nejpříjemnějším překvapením týdne se stává film Divoká stvoření jižních krajin (2012), tak trochu festivalový kousek, který nezavírá oči před "třetím světem". Příběh malé Hushpuppy, s níž se život nemazlí, je dílem dramatický, poetický a snový. Debutant Benh Zeitlin snímkem zaujal na festivalu Sundance a bývá srovnáván s Terrencem Malickem. Na "začátečníka" velmi dobrá reklama! Filmu dáváme 85%, recenze si můžete přečíst zde.
Marián Labuda ml.
Tak Fajn (2012) chtělo by se ironicky zvolat při uvedení stejnojmenné slovenské novinky. Ta připomíná homevideo z Chorvatska a čím dál častěji nám naznačuje, že do kina se v dnešní době dostane téměř cokoli. Po Posledním výkřiku (2012) další naprosto zbytečný snímek. Režisér Pavol Janík si může připsat debut a syn Mariána Labudy hlavní roli. My rozumnější si ale radši zaletíme k tomu moři. Recenze snímku najdete zde.
Sledujte naše video s premiérami:
Přehled všech premiér najdete ZDE.