Zemřel Gore Vidal, kontroverzní spisovatel a spoluautor Caliguly

Zemřel Gore Vidal, kontroverzní spisovatel a spoluautor Caliguly
Nahota, sex, Řím. Caligula v kostce
Eugene Luther Gore Vidal začal spisovatelskou dráhu už v devatenácti letech románem Williwaw. O dva roky později přežvykovala konzervativní společnost konce čtyřicátých let s nelibostí jeho jméno kvůli románu Město a sloup, považovanému za jedno z prvních amerických děl otevřeně pojednávající o homosexualitě. Vidal věnoval knihu muži jménem J.T. a po letech se přiznal, že šlo o jedinou osobu, kterou kdy v životě miloval. V roce 1968 se podobná situace opakovala satirickým románem Myra Breckinridge (zfilmovaném o dva roky později), tentokráte s tematikou transsexuální a opět mnohými označeným za pornografii.
K filmu se dostal v roce 1956, kdy začal pracovat pro společnost Metro Goldwyn Mayer jako scénárista. Už o tři roky později dostal nabídku přepsat scénář k velkofilmu Ben Hur (1959), ze kterého vzešel jedenáctioscarový trhák. Po smrti producenta a dohady s Asociací scénáristů byl ale v titulkách uveden pouze původní scénárista Karl Tunberg.
O několik let později usedl za psací stroj, aby dal vzniknout scénáři
zemrel-gore-vidal-kontroverzni-spisovatel-a-spoluautor-caliguly
Nahota, sex, Řím. Caligula v kostce
komorního historického filmu Caligula (1979). Kvůli problémům se sháněním financí se nakonec Vidal obrátil na Boba Guccioneho, vydavatele časopisu Penthouse, který tvůrce zafinancoval pod podmínkou, že seriál bude velkolepý, Římané rozpustilí a nazí a doba krutá. Scénář byl nakonec dál přepsán jinými autory a z výsledku padaly čelisti kolem celého světa. Do jeho scenáristického portfolia patří také příběh slavného pistolníka Billy the Kid (1989) s Valem Kilmerem (tehdy ještě stoupajícím po žebříčku slávy) nebo Ten nejlepší (The Best Man / 1964) s Henrym Fondou o politických pletichách při volbě prezidenta USA (sám kandidoval v roce 1960 do Kongresu).
Příležitostně se na plátně objevil jako herec, např. ve vedlejší roli v ponuré sci-fi Gattaca z roku 1997 (viz titulní snímek).