Téma: Staří známí ze sitcomů aneb co dělají v "novém televizním věku"

Téma: Staří známí ze sitcomů aneb co dělají v "novém televizním věku"
Pokud jde o pohodové komediální seriály, zpravidla si neoblíbíte jen postavy, ale i jejich představitele. Pokud vám někdo ze šestice zmíněné v úvodu na televizní obrazovce schází a rádi byste na něj zase pravidelně "naráželi", máme pro vás několik tipů,  jimiž si můžete vyplnit letní večery.

Charlie Sheen

tema-stari-znami-ze-serialu-aneb-co-delaji-v-novem-televiznim-veku
Anger Management (2012)
Počet hotových sezón: 1
Vyhlídky do budoucna: Nejisté
Poté, co byl za své drogové excesy, nadávky a sexuální maratony s pornohvězdami odejmut z Dva a půl chlapa (2003), měl Charlie Sheen jedinou možnost - vrátit se s jiným seriálem. Šance chytit se padlé hvězdy využila kabelovka FX a risk se zpočátku vyplatil: první díl sledovalo 5,47 milionů diváků, což byla pro stanici FX rekordní sledovanost a současně jde o rekordní sledovanost sitcomu na kabelovce vůbec. Později ale začali diváci ubývat a má to svůj důvod. Seriál stojí jen a pouze na Charliem. Všechny ostatní postavy jsou buď v lepším případě nezajímavé, nebo v horším rovnou zbytečné. Částečně je na vině i nevyužitý potenciál nabízené látky.
Základem seriálu je stejnojmenná komedie s Jackem Nicholsonem a Adamem Sandlerem z roku 2003. Charlie je bývalý baseballový hráč, jehož kariéra byla předčasně ukončena, protože si ve zlosti pokusil zlomit basebalovou pálku o nohu a tím si přivodil trvalé zranění. Po odchodu z ligy se stal úspěšným terapeutem, který má bohužel čas od času sám problém s temperamentem. Respektive to tvrdí tvůrci, ale během šesti odvysílaných epizod měl Charlie jediný větší emocionální výkyv. A v tom je celý problém. Nahozený koncept není využit, ostatní postavy jsou křoví a vše je tak jen o pohodáři Charliem. Ano, je okouzlující. A narážky na jeho život fungují. Ale nic víc v tomhle seriálu není, což je taky důvod, proč je nejistá druhá sezóna.
Hodnocení seriálu: 60%

Tim Allen

tema-stari-znami-ze-serialu-aneb-co-delaji-v-novem-televiznim-veku-1
Last Man Standing (2011)
Počet hotových sezón: 2

Vyhlídky do budoucna: Solidní
Tim Allen se po dlouhých letech rozhodl vrátit na televizní obrazovky jako Mike Baxter, šéf marketingu v obchodním řetězci Outdoor Man, který se specializuje na zboží pro pravé chlapy (vše pro lov atd.). Doma má krom manželky i tři dcery, tudíž (co se do počtu týče) podobné rodinné zázemí, jako kdysi v Kutilu Timovi. Akorát mají tentokrát převahu ženy.
To naštěstí Allenovi nebrání v tom, aby byl pořád oním správným chlapem, který upřednostňuje vůni motorového oleje nad parfémem. Allen dospěl, nechal v minulosti humpoláckou chlapáckost svého kutila a přestože je Mike z podobného těsta, je uvědomělejší a o to sympatičtější. Základ je téměř totožný s Timem (místo souseda je tu šéf, místo Ela mladý pomocník, žena je opět chápavá atd.), ale vše se povedlo nenásilně převést do nových kulis.
Seriál měl rezervy především v prvních dílech, kdy až zbytečně tlačil na pilu humoru. Postupem času se ale ustálil a dokázal k televizi pravidelně nalákat téměř 10 milionů diváků. 2 sezóna startuje v Americe letos na podzim.
Hodnocení seriálu: 75%

Matthew Perry

tema-stari-znami-ze-serialu-aneb-co-delaji-v-novem-televiznim-veku-2
Mr. Sunshine (2011)
Počet hotových sezón: 1
Vyhlídky do budoucna: Zrušeno
U Matthewa Perryho platí, že je v zásadě jedno, jakou roli kde hraje. Vždycky je to Chandler - sarkastický a trochu sebestředný sympaťák, většinu času zoufale vzdorující absurdním situacím. Nikoho proto nepřekvapí, že i v Mr. Sunshine, na jehož vzniku se sám podílel, se karty nemění. V seriálu hraje manažera multifunkční haly "Sunshine Center", který si nedokáže zapamatovat jména svých podřízených, ani neumí být příliš přátelský. V popisu práce má hasit požáry, které jeho kolegové založí a do toho se snaží přežít skutečnost, že mu mezilidské vztahy nikdy moc neříkali.
Problém Mr. Sunshine jede na podobné vlně, jako u Anger Management: Vše stojí na hlavní hvězdě. A Perry nemá zdaleka takovou star-power jako Charlie. Sice tu je o něco lepší herecký backround (výborně trhlá šéfka Allison Janney, v sitcomech zkušená Andrea Anders), ale ani to nemohlo vynahradit průměrnost celého seriálu, který se po pouhých devití odvysílaných dílech dočkal zrušení. Přesto není Mr. Sunshine úplnou ztrátou času. Kdo má rád Perryho styl, ten si 13 hotových epizod docela užije.
Hodnocení seriálu : 50%

Matt LeBlanc

tema-stari-znami-ze-serialu-aneb-co-delaji-v-novem-televiznim-veku-3
Epizody (2011)
Počet hotových sezón: 2
Vyhlídky do budoucna: Solidní
Zatímco doposavaď zmíněné seriály navrátily herce v podstatě do jejich starých rolí, ale hlavně do koncepčně vyzkoušených postupů, Epizody na to jdou z opačného konce. Seriál vypráví o britském páru manželů/scenáristů,, kteří dostanou šanci vytvořit novou verzi svého televizního seriálového šlágru pro americkou televizi. Zpočátku jsou nadšení, ale brzy jejich postoj zmrazí skutečnost, že původně vybraný shakespearovský herec má být nahrazen "americkým dítětem" v podání Matta LeBlanca aka Joeyho.
Zajímavé na téhle novince od Davida Cranea (Přátelé / 1994) a Jeffreyho Klarika (Jsem do tebe blázen / 1992) je nejen odvážné spojení britského a amerického humoru (což funguje), ale i schopnost šikovně pracovat se zázemím profese, přičemž LeBlanc tu hraje úchylnější verzi sebe sama. Mezi komediálními seriály posledních let jde o jeden z nejoriginálnějších, což mu zajistilo výborné ohlasy ve Státech i Británii a LeBlanc si za roli odnesl Zlatý Glóbus. Zatím nepotvrzená třetí sezóna je velmi pravděpodobná.
Hodnocení seriálu : 80%

Courtney Cox

tema-stari-znami-ze-serialu-aneb-co-delaji-v-novem-televiznim-veku-4
Město žen (2009)
Počet hotových sezón: 4
Vyhlídky do budoucna: Nejisté
Existuje jen několik tvůrčích jmen v televizní zábavě, jež si fanoušci zapamatovali a velebí je s téměř posvátnou úctou. Jedním z nich je autor Bill Lawrence, který proslul seriály Všichni starostovi muži (1996) a hlavně kultovkou Scrubs (2001), která se u nás nikdy pohříchu nevysílala. Není se čemu divit, že od ohlášení Města žen, v němž zralá čtyřicátnice v podání Courteney Cox čelí údělu svobodné sexy matky, bylo do seriálu vkládáno hodně nadějí. A ty se povedlo naplnit. Ihned po svém startu se "sexy komedie" dočkala pozitivních ohlasů ze strany diváků a to i přesto, že později od svého původního "MILF" tématu odstoupila (tvůrci dokonce zvažovali změnu názvu, neboť originální Cougar Town odkazuje k městu, kde starší ženy loví mladé zajíčky, což od druhé sezóny moc roli nehraje).
Bohužel s třetí řadou, ač byla paradoxně nejlépe hodnocena, přišel značný úpadek sledovanosti a původní domovská televizní stanice ABC se rozhodla seriál ukončit. Menší stanice TBS se toho naštěstí chytla, show převzala a začátkem roku 2013 přinese patnáctidílnou čtvrtou sérii. Co pak se seriálem bude a zdali se dočká i páté řady, to je zatím ve hvězdách.
Hodnocení seriálu : 75%

Lisa Kudrow

tema-stari-znami-ze-serialu-aneb-co-delaji-v-novem-televiznim-veku-5
Web Therapy (2011)
Počet hotových sezón: 2
Vyhlídky do budoucna: Solidní
Bez debat nejzamotanější projekt, jemuž se dnes budeme věnovat. Web Therapy vychází z originálního přístupu hlavní hrdinky/psycholožky (Lisa Kudrow), která tvrdí, že hodinová sezení jsou k ničemu, protože lidé akorát žvaní o nepodstatných věcech. Z toho důvodu začne provozovat tříminutové terapie přes webkameru. A protože jde o docela panovačnou a bláznivou ženskou, nemají to pacienti vždy lehké. Původně seriál vznikl v roce 2008 jako série kratičkých videí na internet (do dnešního dne 4 sezóny čítající 65 dílů!) a měl ohlas. Toho se chytla stanice Showtime, vzala původní materiál, dotočila do něj další scény a vznikl klasický televizní formát o dvaceti minutách na díl.
Přestože se televizní varianta těší o něco horším ohlasům než webová verze (ta je přeci jen díky své kratší délce o něco údernější), v Showtime jsou s reakcemi spokojeni a tento měsíc na své stanici odstartovali druhou sezónu.
Hodnocení seriálu: 60%