Festival v Benátkách zveřejnil program, Česko zastoupeno hned dvakrát!

Festival v Benátkách zveřejnil program, Česko zastoupeno hned dvakrát!
Věra Chytilová v akci. Foto: Archiv ČT
Loňský rok mohli čeští filmaři bouchat šampaňské, když se Alois Nebel (2011) Tomáše Luňáka dostal do hlavního programu "áčkových" Benátek. Letošní příspěvky České republiky se v programu objevily v naprosté tichosti a mimo hlavní program, přesto jde o událost velmi prestižní.
Retrospektiva s názvem 80! vznikla při příležitosti osmdesátého výročí
festival-v-benatkach-zverejnil-program-cesko-zastoupeno-hned-dvakrat
Věra Chytilová v akci. Foto: Archiv ČT
festivalu. Sestává z deseti filmů promítaných v uplynulých letech v Benátkách, které se festivalový archiv z důvodu jejich vzácnosti rozhodl digitálně zrestaurovat a připravit pro další distribuci, aby neupadly v zapomnění. V mnoha případech (včetně Pytle blech) totiž vlastní jedinou původní nezměněnou kopii na světě.
Něco na českých šedesátkách zřejmě dramaturgy sekce okouzlilo natolik, že v seznamu filmů se Czechoslovakia objevuje hned dvakrát: Černobílý Pytel blech (1962) po chytilovsku zobrazuje prázdnotu všedních let šedesátých na dívčím internátě, o rok mladší Zablácené město českého dokumentaristy a později emigranta Václava Táborského se zase kousavě pouští do megalomansky nedomyšlené výstavby sídlišť v Praze. Táborský si za svůj osmiminutový obrazový fejeton odnesl z Benátek v roce 1963 Zlatého lva za nejlepší dokument.
Ačkoliv tedy Česko letos v soutěžní sekci absentuje, zastoupení dvou filmů v sekci, která si klade za cíl uchránit "nesmírně cenné a důležité dědictví" je výhrou samo o sobě.