Pod vedením Jiřího Menzela se z operních herců stanou Sukničkáři

Pod vedením Jiřího Menzela se z operních herců stanou Sukničkáři
Od poetického dramatu Obsluhoval jsem anglického krále (2006) uběhlo pět let a v "oku času" nakonec můžeme tento režisérův počin označit za úspěšný. U některých českých kritiků sice dvakrát nezářil (viz recenze na kartě filmu), ve výsledku se ale těšil výborné návštěvnosti, získal čtyři České lvy, cenu kritiků na Berlinale a další mezinárodní ocenění. Nyní Jiří Menzel přichází se snímkem, jenž divákům odhalí "svět opery zbavený pozlátka a přinese příběh o lásce, o zklamání z lásky k opeře a také o celoživotní vášni pro operní pěvkyně, především sopranistky. To vše podané s nadsázkou a humorem typickým pro Menzelovy filmy" (toť slova distributora).
První klapka filmu Sukničkáři (2013) padne dnes a v plánu je dvouměsíční natáčecí maratón, během něhož filmový štáb navštíví atraktivní lokality po celých Čechách. „Může být na opeře něco zajímavého? Dospělí lidé, oblečení do nesmyslných hadrů, nalíčení jako šašci, předvádějí nepravděpodobné příběhy, vydávají ze svých hrdel podivné zvuky, a to hodně nahlas, aby překřikli ten rámus z orchestřiště. Opera je královnou veškerého umění. Ale co dneska s tím?“ Tak glosuje operu Jiří Menzel.
Na novém snímku se podílejí režisérovi stálí spolupracovníci (kamera Jaromír Šofr, hudba Aleš Březina, střih Jiří Brožek), v hlavních rolích se představí Jan Hartl jako operní režisér Vítek, Libuše Šafránková v roli učitelky Markéty a Martin Huba coby operní zpěvák Jakub. Pokud vše půjde podle plánu, měli bychom se dočkat premiéry v první polovině příštího roku.
A nakonec pár fotek ze zkoušek (k nimž se počítá i ta úvodní):
06ab9cc8
Jaromír Šofr, Jiří Menzel
Jiří Menzel
Víte že?...
... u "Krále" vznikla nečekaná komplikace při natáčení scény s obnaženými blondýnkami u bazénu? Modelky, které na scénu přišly, měly vyholená pohlaví, což ovšem za druhé světové války, kdy se film odehrává, rozhodně nebylo obvyklé. Ochlupení jim tak muselo být v postprodukci přidáno pražským trikovým studiem Universal Production Partners.