Co by kdyby: Vetřelec byl průhledný, došlo na erotiku a Ripleyová ztratila hlavu?

Co by kdyby: Vetřelec byl průhledný, došlo na erotiku a Ripleyová ztratila hlavu?
Vetřelec | 20th Century Fox
Když začínal scenárista Dan O'Bannon na Vetřelci (1979) pracovat, jméno filmu bylo Star Beast (Vesmírná bestie) a nikdo, ale vůbec nikdo netušil, jak bude vražedná stvůra vypadat. O'Bannon si ve scénáři pohrával se strachem na vesmírné lodi a měl pouhou řádovou představu o tom, co bude posádku likvidovat. Jeho grafické nástřely (viz níže) byly hodně vzdálené tomu, co by vyvolávalo strach a těžko říct, zdali by se z filmu kdy stala klasika, kdyby na palubu nenastoupil švýcarský génius H.R. Giger. Je bez debat jeho zásluhou, že se vesmírný zabiják s kyselinou místo krve dočkal takového věhlasu.
co-by-kdyby-vetrelec-byl-pruhledny-a-weaver-ztratila-hlavu
Původní návrh Dana O'Bannona by vyděsil leda diváky Teletubbies | 20th Century Fox
Ridley Scott chtěl původně vetřelce průhledného, což je zajímavé především proto, že později této vlastnosti využili tvůrci odvěkého vetřelcova nepřítele Predátora. Scott od myšlenky upustil a později zvažoval, že by měl vetřelec průhlednou alespoň hlavu, aby byl vidět mozek. I to (naštěstí?) neprošlo.
Jak už to tak v mnoha hollywoodských filmech bývá, počítalo se původně s mužem v hlavní roli. Nakonec ale tvůrci odvážně došli k ženě, jíž na konkurzu získala Veronica Cartwright. Později nicméně role putovala k Sigourney Weaver a Cartwright se musela spokojit s rolí Lambertové. Weaver měla sice vyhráno, přesto téměř o účast ve filmu na začátku natáčení přišla. Během prvního natáčecího dne, kde byla na place s kocourem Jonesem, se totiž objevila na její kůži ošklivá vyrážka. Štáb měl za to, že by mohlo jít o alergii na kočky a překvapivě se zvažovalo vyhození Weaver (kočky se zřejmě v té době v Hollywoodu sháněly hůře). Nakonec se ukázalo, že kůže pouze reagovala na sprej, který nanášeli na její kůži, aby vypadala zpocená.
co-by-kdyby-vetrelec-byl-pruhledny-giger-nemel-zajem-doslo-na-vice-erotiky-a-weaver-ztratila-hlavu
| 20th Century Fox
Mohli jsme se též dočkat podstatně peprnější verze filmu. Podle původních plánů měl film obsahovat erotickou scénu mezi Dallasem a Ripleyovou, na konci filmu se měla objevit Weaver úplně nahá, aby byla zvýrazněná její křehkost a během scény probuzení z hyperspánku mohly mít Cartwright a Weaver odhalené bradavky. To vše by ale filmu ztížilo distribuci.
A nejvýznamnější změna? Scott chtěl původně mnohem drsnější a pesimističtější konec, v němž by vetřelec ukousl Ripleyové hlavu, posadil se do jejího křesla a jejím hlasem zanechat Zemi vzkaz. Studio s takovou vizí finále nesouhlasilo, což je možná škoda, protože by tím byla vetřelci připsána inteligence, s níž tvůrci nikdy předtím ani potom ve filmech nepracovali.
Ve výsledku jsme tedy mohli mít verzi s průhledným vetřelcem, který by naháněl mužského hrdinu, případně filmu s větším procentem erotiky, na jehož konci by došlo na kudlankovský sex. Brali byste takového Vetřelce?