Česká televize chystá zajímavé dokumenty, zkoumat se bude cukr, rozpad Československa i chatrnost identity

Česká televize chystá zajímavé dokumenty, zkoumat se bude cukr, rozpad Československa i chatrnost identity
Existenci Divadla Komedie zaznamenal Radim Špaček a další filmaři v rámci dokumentárního cyklu. | Česká televize
Dokument přináší kromě své nezpochybnitelné umělecké hodnoty i poznání a významně posiluje společenské morální hodnoty. Podporovat budeme jak zavedené významné režiséry a autory, tak i mladé nadějné dokumentaristy,“ řekl generální ředitel ČT Petr Dvořák na pondělní tiskové konferenci.
V přehledu chystaných dokumentů nechybějí nová díla od Olgy Špátové (Světluška o stejnojmenném charitativním projektu), Iva Bystřičana (Mých posledních 14 000 cigaret o politickém a tržním pozadí nejrozšířenější závislosti) nebo Radima Špačka. Úspěšný režisér spolu s týmem spolupracovníků nahlédne do Divadla Komedie. Tomu již brzy vyprší smlouva, čímž Praha, respektive celá Česká republika přijde o jeden velký kulturní fenomén. Špačkovi a dalším filmařům patří dík za to, že zaznamenali celou řadu úspěšných a ceněných představení Divadla Komedie.
Počátky
Dokument Počátky aneb Jak se mladé ženy poperou se světem dospělých? | Česká televize
Další úspěšná dokumentaristka Linda Jablonská pracuje na snímku Počátky. V tom se věnuje osudům několika dívek, které musí vkročit z výchovného ústavu do světa dospělých. Ovšem bez jejich pomoci a podpory.
Zajímavý jistě bude i dokument Michala Dvořáka Občan Ztohoven. Uvedení snímku o umělecké skupině Ztohoven, která se před lety nabourala do vysílání České televize, svědčí o tom, že se snad blýská na lepší časy a naše veřejnoprávní televize se nebojí konfrontace. Skutečný a mediální svět je třeba podrobovat reflexi dennodenně.
Občan K.
Občan Ztohoven, dokument o projektu skupiny Ztohoven, který se zabývá naší identitou. | Česká televize
Některé z dalších připravovaných dokumentárních filmů:
Sametoví teroristé (režie: Petr Kerekes, Pavol Pekarčík, Ivan Ostrochovský)
Rozpad (režie: Martin Hanzlíček)
Karel Reisz (režie: Petra Všelichová)
Sugar Blog (režie: Andrea Culková)
Váňa (režie: Jakub Wagner)