Česká protipirátská unie bude po pirátovi z Liberecka vymáhat škodu ve výši 122 milionů korun

Česká protipirátská unie bude po pirátovi z Liberecka vymáhat škodu ve výši 122 milionů korun
Zabevené zboží. (zdroj: Česká protipirátská unie)
Nad tuzemskými piráty se stahují mračna i nadále, když byl zveřejněn případ mladíka z Liberecka. Ten byl za uveřejňování odkazů na stažení a on-line prohlížení filmů zatím nepravomocně odsouzen k odnětí svobody na 5 měsíců s podmíněným odkladem na 1 rok. Státní žalobkyně se totiž k rozsudku odvolala, pro mladíka požaduje přísnější trest. Student za rok a půl poskytl ke stažení celkem 2.470 filmů.
Soudy ovšem nemají ve věci vyčíslování škody v případě počítačového pirátství jasno, chybí jim zkušenosti. Přitom například ve Videotéce O2 TV si můžete jeden snímek stáhnout v rozmezí 30-75 korun, podle atraktivnosti a kvality titulu. Česká protipirátská unie vyčíslila škodu, kterou muž z Liberecka způsobil, na 122 milionů korun. Tu bude od mladíka vymáhat v občanskoprávním řízení.
Otázkou totiž zůstává, jestli současné soudní rozhodnutí je dostatečné, nebo je potřeba hledat přísnější potrestání. Pirátství přímo vážně ohrožuje existenci českého filmového průmyslu a tvůrce, či producenty samostné. 
dalsi-filmovy-pirat-odhalen-reditelka-ceske-protipiratske-unie-poskytla-interview
Zabevené zboží. (zdroj: Česká protipirátská unie)
Ředitelku České protipirátské unie, Mgr. Markétu Prchalovou, jsme požádali o krátký e-mailový rozhovor.
Souvisí nějak případ nedávno odsouzeného „Nereza“ a aktuální případ mladíka z Liberecka?
Ne, jediná souvislost je ta, že oba porušovali práva k filmům a seriálům. Oběma případy se začaly orgány činné v trestním řízení zabývat na základě trestního oznámení České protipirátské unie.
Je možné, že se teď budou policie a soudy ve věci více činit?
To skutečně nevím. Rozhodně nyní budou podobné případy četnější, Česká protipirátská unie podala v uplynulých dvou letech trestní oznámení na desítky pachatelů této trestné činnosti a mnohá vyšetřování jsou uzavírána právě nyní. Zároveň se policie postupně učí, jak tuto trestnou činnost vyšetřovat a postihovat. Na druhou stranu se i mezi policisty najdou jedinci, kteří jsou buď líní nebo pirátům fandí a nechtějí proto tuto trestnou činnost postihovat.
Monitorovat pirátství na internetu, nových médiích je mnohem komplikovanější než v případě fyzických nosičů. Můžete prozradit jak velký tým u nás v této věci operuje, případně s kým ve spolupráci?
Tyto údaje veřejnosti nesdělujeme.
Lobbuje Česká protipirátská unie u zákonodárců, s jakým úspěchem? Ne.
dalsi-filmovy-pirat-odhalen-reditelka-ceske-protipiratske-unie-poskytla-interview-1
Kampaň České protipirátské unie "Filmy nejsou zadarmo".
Co si myslíte o Pirátské straně, která své voliče loví mezi mladými lidmi, těmi, co filmy a další obsah nelegálně stahují a sdílejí? Nejsou její myšlenky de facto protiprávní?
O myšlenky nejde, ty jsou samozřejmě naivní a scestné, jak už to u populistických stran bývá. Horší je to s jednáním a některými provokačními akcemi této strany, které hraničí s trestným činem. Minimálně porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázím, schvalování trestného činu, podněcování k trestnému činu… Na druhou stranu se domnívám, že nemá smysl jim věnovat přehnanou pozornost, koneckonců všechny  provokace jsou formou sebeprezentace. Je ale legrační sledovat, jak jsou argumentačně nekonzistentní a svým jednáním sami sebe usvědčují z cenzury.