Kritiky i diváky milovaný Haneke si z Cannes odnáší již druhou Zlatou palmu

Kritiky i diváky milovaný Haneke si z Cannes odnáší již druhou Zlatou palmu
Mads Mikkelsen
V krátkém období se tak Hanekeovi povedlo prakticky nemožné – již podruhé vyhrál jednu z nejvýznamnějších filmových cen, pro niž by evropští intelektuálové vraždili. Poprvé se mu povedlo přesvědčit porotu před třemi lety dramatem Bílá Stuha (2009). Amour (2012), příběh postaršího páru, který musí v láskou naplněném vztahu čelit bolestné vidině blížící se smrti, rozplakal bez nadsázky všechny, kdo ho měli šanci vidět. Hlavních rolí se ujaly legendy francouzského filmu Jean-Louis Trintignant a Emmanuelle Riva.
Cenu za nejlepší ženský herecký výkon si odnesly Cosmina Strata a Cristina Fluturo za film Beyond the Hills (2012). Režisér filmu Cristian Mungiu (drama 4 měsíce, 3 týdny, 2 dny / 2007), si též odnesl cenu pro nejlepší scénář, díky čemuž se jeho snímek zařadil mezi nejvýznamnější díla letošního ročníku. V mužské kategorii vládl charismatický Dán Mads Mikkelsen, jehož si diváci nejčastěji spojují s rolí protivníka Jamese Bonda v Casino Royale (2006).
rakusan-haneke-si-z-cannes-odnasi-jiz-druhou-zlatou-palmu
Mads Mikkelsen
Nejlepším režisérem byl vyhlášen Mexičan Carlos Reygadas (Post Tenebras Lux), velkou cenu dostal italský režisér Matteo Garrone za satiru Reality o neapolském prodavači ryb posedlém reality TV (stejné ocenění dostal v Cannes již před čtyřmi lety za ceněný snímek Gomora). Cenu poroty si odnesl britský režisér Ken Loach za The Angels' Share (2012).
Jako každým rokem, i letos se objevilo nejedno zklamání. Za největší lze označit rozladěné reakce na v trailerech výborně vypadající Cosmopolis (2012) Davida Cronenberga. Doufejme, že jde o bouří ve sklenici vody.