Recenze: dokument Urbanized pomrkává na všechny lidi ve městě

Recenze: dokument Urbanized pomrkává na všechny lidi ve městě
Slumy, to je nevyhnutelná rakovina velkoměst.
Stavby a veřejný prostor nás bytostně ovlivňují, ať už si to připouštíme, nebo ne. Urbanized (2012), dokument Garyho Hustwita, není určen studentům architektury a urbanismu, ani již zavedeným autorům. Ti totiž historii a problematiku, která se v dokumentu více či méně povrchně probírá, dobře znají.
Urbanized je skicovitým výletem do světových metropolí, na jejichž příkladech se demonstruje nezdravý metabolismus lidských mravenišť. Hustwit vás zavede do čínského Pekingu, jihoafrického Johannesburgu nebo kolumbijské Bogoty. V zásadě se jedná o přelidněná města s nekontrolovatelným přílivem lidí z venkova, kteří skončí ve slumech, „proslavených“ díky filmu Milionář z chatrče (2008).
recenze-dokument-urbanized-pomrkava-na-vsechny-lidi-ve-meste-1
Slumy, to je nevyhnutelná rakovina velkoměst.
Problémy s dopravou, elektrifikací, hygienou a kriminalitou, to je oč v Urbanized běží. A Hustwit neklade dotěrné otázky, ale nechává mluvit samotné starosty měst, odborníky na hromadnou dopravu, ale též řadu těch, kteří se rozhodli vzít život svého nejbližšího okolí do vlastních rukou. Problémy tu často kontrastují s odlehčenými výpověďmi zpovídaných, kteří žertují tu o nedostatečném počtu veřejných záchodků, jindy zase vysvětlují, proč jim nepřijde správné stavět nové autostrády, ale namísto toho podporují rozvoj cyklistiky.
recenze-dokument-urbanized-pomrkava-na-vsechny-lidi-ve-meste-2
V kolumbijské Bogotě mají cyklisté přednost. A řidiči aut jezdí v blátě.
Urbanized je sice poněkud těkajícím, ale zároveň i zajímavým srovnáním odlišných kultur, přístupů a priorit. Lidé „ze západu“ většinou o problémech mluví poněkud technokraticky, zatímco starosta Bogoty nebo stavební inženýr z čínského Pekingu nechávají emotivně promlouvat i svá srdce. Vztah k městu a veřejnému prostoru je pro ně zkrátka prioritní, existenční otázkou. Ne v tom smyslu, že by se báli toho, kam složí hlavu, ale aby lidem nabídli příjemný prostor k žití, pokud možno v souladu s přírodou, kde nebude vládnout developerská lobby.

Trailer:

Urbanized
Dokument Urbanized je tedy v první řadě jakýmsi pošťouchnutím, inspirací, apelem nejen na oficiální představitele měst, architekty a další stavební profese, ale hlavně na ty, kteří města obývají, na „obyčejné“ lidi. Na ty se ve všemožných výběrových řízeních a městském plánování často zapomíná. Urbanized ovšem krásně dokládá, že když lidé mají dobrou vizi, mohou ji – byť na lokální bázi – dovést do konce. Tak, aby se třeba v anglickém Brightonu ušetřilo na elektrické energii. Protože když vás soused sleduje, začnete se snažit být zodpovědnější, komunikativnější, prostě a jednoduše začnete táhnout za jeden provaz. Izolovanost a odosobněnost je totiž to, co z měst činí místa nepříliš příjemná k žití.  
Hodnocení: 70%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE